Ne vegye fel és ne hívja vissza a +377-tel kezdődő telefonszámokat

A hétvégén szlovákiai és magyar telefonszámokra zúdult hívásüzenet csalók részéről.

Míg a szlovák polgárokat amerikai számról igyekeztek megkárosítani, a magyarokat Monacóból keresték.

Mindkét eset hasonlósága az, hogy ezek az úgynevezett “wangiri” hívások voltak . A kifejezés azt takarja, amikor csalók nemzetközi telefonszámokról tömegesen hívásokat generálnak azzal a céllal, hogy azokat a fogadó fél visszahívja.

Mi az a “wangiri” hívás?
Wangiri (szó szerinti jelentése: egy csörgés és leteszik) egy Japánból eredő telefonos csalási módszer. A csalást számítógépes tárcsázással végzik, nagy mennyiségű mobil telefonszámon, véletlenszerű sorrendben. A telefonszámok nem fogadott hívásnak tűnnek a címzett telefonján. Azt elhitetve ezáltal, hogy egy valódi telefonszám volt, csak megszakadt a vonal, ezzel rávéve a kíváncsi felhasználókat a visszahívásra. A telefonszámok általában emelt díjasak, vagy reklám üzenetet tartalmaznak.

A csalás egy másik fajtája Szingapúrban tűnt fel először, ahol az ügyfél azért kapott magas számlát, mert visszahívott egy külföldi telefonszámot, melynek során csak egy robot hang volt hallható, ami BAM hangot jelzett. Ezt a fajta csalást Bamgirinek hívják.

Hogyan védekezzünk a csaló hívások ellen?

– Ismeretlen körzetből származó hívás esetén, jelen estben +377, ne vegyük fel a telefont.

– Ha a kíváncsiság hajtja, hogy ki lehetett a hívó fél, az interneten ellenőrizheti, hogy honnan származik a hívás. Ez már sokat elárul arról, hogy érdemes-e felvenni a telefont , vagy sem.

– Ha a telefontulajdonost olyan országból keresték, ahol nem él ismerőse vagy rokona, és nem vár más hívást sem külföldről, a legbiztonságosabb, ha nem hívja vissza a számot.

-Az ismeretlen előhívószámokról érkező külföldi hívások egyedileg és csoportosan is letilthatóak. Az egyedi hívószámok letiltását az ügyfél a saját telefonján a Beállítások menüpontban teheti meg, a csoportos előhívószám-letiltást pedig a szolgáltató ügyfélszolgálatán kell kérnie.

Figyeljenek, mert a visszahívás sokba kerülhet!