Kazincbarcikán a Fő tér felújításának második ütemében megérkezik a sport- és pihenőparkba a lakók által régóta áhított nyilvános illemhely is.

A Fő tér felújításának második ütemében megérkezik a sport- és pihenőparkba a lakók által régóta áhított nyilvános illemhely is. De mire is számíthatnak az ott élők és a játszótéren szórakozó városlakók? Mit is takar pontosan ez a automata nyilvános illemhely?

 A városvezetés és a projekt kivitelezésében illetékes szakemberek választása hosszas keresés után végül egy magyar gyártó által nagy sikerrel forgalmazott termék mellett döntöttek.

– Korántsem volt egyszerű a döntésünk. Számos gyártó termékét megtekintettük és jónéhány már működő, jelenleg is élesben üzemelő illemhelyet megtekintettünk, mielőtt döntöttünk volna ennek a típusnak a megvásárlásáról. A legnagyobb kérdés annak eldöntése volt, hogy olyan illemhelyet állítsunk-e hadrendbe, amelynek fenntartása külön személyzetet igényel, vagy automatizáltat. Végül, miután a gyakorlatban is láttuk ezt a terméket, és a gyártó is garanciát adott arra, hogy vandálbiztos épületről van szó, erre a magyar termékre esett a választásunk – árulta el Klimon István alpolgármester.

– Régi ígéret volt ez az önkormányzat részéről, számos alkalommal kerestek meg az illemhely hiányával a Fő tér lakói, különösen azok fájlalták ennek hiányát, akik még emlékeztek arra, amikor volt ilyenre lehetőség a környékén. Egy valós igényről van szó, és úton útfélen megerősítettek bennünket abban, hogy erre szükség van. Nagyon bízom abban, hogy a gyakorlatban is beválik majd ez a megoldás, és mind az itt lakók, mind a park látogatói magukénak érzik majd annyira ezt az igényes épületet, hogy a gyakorlatban is hosszú távon szolgálja majd az itt pihenők kényelmét – fejtette ki véleményét Pétervári György, a terület önkormányzati képviselője.

Az utcabútor jellegű WC automatikája, a padló- és vécémosó berendezéseknek köszönhetően, a teljes enteriőr tisztán tartásáról gondoskodik. Ez az automatika pedig az illemhely kihasználtságától függően képes arra, hogy akár minden használó után takarítson vagy csak alkalmanként, esetleg naponta tisztítsa meg a helységet.

Az igazi újdonságot azonban a külső kamerarendszer és az ehhez kapcsolódó szerviztéri vezérlés jelenti. Az illemhelyekhez formailag jól illeszkedő konzolokra rögzített, éjjel-nappal üzemelő térfigyelő kamerák működnek. A felhasználók számára kialakított kezelőpanelen elhelyezett kamera pedig rögzíti a szerviztérben a képet, így egy esetleges rongálás esetén a toalett üzemeltetői azonnal reagálni tudnak a vészhelyzetre, és egy későbbi nyomozás során egyszerűen visszakereshető felvétel is készül. 

Az épület tervezésénél fontos szempont volt, hogy a fogyatékkal élők is könnyedén tudják használni az illemhelyeket, ezért a belső térkialakítás tervezésénél fokozottan ügyeltek arra, hogy azokat mozgássérültek vagy az idősebb korosztály tagjai is könnyedén igénybe vehessék majd.

A garantáltan vandálbiztos, reklámfelülettel is használható épület füstérzékelővel és könnyen használható kezelőfelületével remélhetőleg hosszú évekig szolgálja majd a Fő tér vendégeinek kényelmét. A nyugati nagyvárosokban már szolgálatba állított, modern illemhely a tervek szerint már az ősszel megépülhet Kazincbarcika szívében a tér látogatóinak és város lakóinak legnagyobb örömére.

Szerző: Jóbi Attila