Többen életüket veszítették és megsérültek csütörtökön villámcsapásoktól a lengyel Tátrában

Hirtelen kitört viharban többen életüket veszítették és megsérültek csütörtökön villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, folyamatban vannak a mentőakciók – jelentette a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).

    Jan Krzysztof, a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka arról tájékoztatott, hogy tízegynéhány embert villámcsapás ért a Wielki Giewont (Nagy-Giewont) hegycsúcs környékén. Emellett a hegység több pontján néhány, villámcsapás okozta halálesetről is tudomást szereztek.


    A Nagy-Giewonton 1901 óta magas vaskereszt áll, mely vonzza a villámokat. A viharokban veszélyesek a meredek ösvények mentén rögzített segítőláncok is, amelyekbe a turisták hegymászás közben kapaszkodnak.
    A TVP Info szerint a vihar idején Giewont környékén mintegy 20-an tartózkodtak, a sérültek között gyermekek is vannak.
    A mentőakciókba helikoptereket vetettek be, riadóztatták a térségbeli mentőszolgálatokat. “A helyzet nagyon nehéz” – közölte Jan Krzysztof.
    A lengyel média szerint csütörtök reggel napos idő volt a Tátrában, ezért a nem kedvező időjárás-előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra.
    A TOPR munkatársai a csütörtöki mentőakció mellett tovább keresik azt a két barlangászt, akik a hét végén a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna barlangrendszerében rekedtek mintegy 500 méter mélyben.

Forrás:MTI
Borítókép:444.hu