Esővel kísért jótékonysági est Dédestapolcsányban a villámárvíz károsultjainak megsegítésére

Július 29-én jótékonysági estet rendeztek Dédestapolcsányban a villámárvíz károsultjainak megsegítésére. Az időjárás mintha keretbe foglalta volna a történéseket, szép lassan vihar kerekedett az est második részére. A rendezvényen megtelt a művelődési ház nagyterme, hatalmas „bulit” csaptak a fellépő művészek.

Előzmények
2019. május 29-én rövid idő alatt 141,2 mm csapadék hullott Dédestapolcsányra. A kialakuló villámárvíz komoly pusztítást végzett az ingatlanok egy részében. A hír a médiát rövid idő alatt bejárta.

A nemes felajánlások
A hír eljutott azokhoz a művészekhez is, akik korábban már fellépőként megfordultak a településen. A Szabad Ötletek Színháza (SZÖSZ) megkereste a dédestapolcsányi  KBK Közalapítványt (Kulturális, Bűnmegelőzési és Környezetvédelmi Közalapítvány), s felajánlották, hogy művészeik jótékonysági műsor keretében szeretnének segíteni a bajba jutottakon. Természetesen az alapítvány köszönettel fogadta a nemes felajánlást, s megindult a hatalmas szervezőmunka.
A jótékonysági est műsorában fellépett: Vikidál Gyula, Heller Tamás, Ladinek Judit, Dorogi Barbara, Vörös István, Kósa Dénes, Komáromi Pisti, Bor Viktor, ZTM Group, valamint az Irinyi János Református Oktatási Központ Zenei Tehetséggondozó Műhely tanulói Lukács Balázs, Bokorné Ádám Eszter, Lukácsné Járdánházi Emese,  Kasza László  Róbert pedagógusok vezetésével.
Egy biztos, fergeteges hangulat jellemezte az előadást, hatalmas tapssal jutalmazta a közönség a fellépőket.

Miért jótékonykodnak?

Az Irinyis diákok képviseletében Lukács Balázs elmondta, hogy a tanulóktól nem áll távol a segíteni akarás. Első fellépésük Múcsonyban volt, amikor 2016-ban a települést szintén villámárvíz sújtotta. A mostani események kapcsán keresték a kapcsolatot az alapítvány vezetőivel, s így jött létre az, hogy tanulóik felléphettek, s együtt énekelhettek Vikidál Gyulával és művész társaival. A jótékony cselekedet mellett hatalmas élmény volt a diákoknak a közös szereplés.


A fellépő művészek nevében Heller Tamás fogalmazta meg a véleményüket. Mint mondta, a sors jóvoltából ők eljutottak arra a szintre, hogy nem szenvednek hiányt, nem éri, érte őket ilyen katasztrófa. Megtehetik, hogy jótékonykodjanak, s ez jót tesz a lelküknek.
Mint mondták, sajnos a természeti katasztrófák száma évről évre nő, így az összefogásnak, segíteni akarásnak,  a jótékony cselekedeteknek a szerepe felértékelődik. Arra buzdítanak mindenkit, aki teheti, ilyen helyzetben segítsen!

Vikidál Gyula
Ladinek Judit



Hogyan tovább?
Mint az alapítvány elnöke, Fenyvesi Zoltánné elmondta, a munka egyik hatalmas része véget ért, hiszen komoly kihívást jelentett a jótékonysági est megszervezése. A folytatásban pedig igyekeznek mindenkinek segíteni. A befolyt pénzt a rászorulók kapják, akik augusztus 10-ig nyújthatják be kérelmeiket az alapítványhoz. Mindenkit igyekeznek támogatásban részesíteni. Azt is tudják, ez az összeg nem elegendő a károk felszámolásához, ezért az alapítvány továbbra is várja a felajánlásokat.
Hisznek a jóakaratú emberek támogatásában, mert nem tudni, kit, mikor ér hasonló természeti katasztrófa. A bajban pedig mindenkinek jól esik a segítség.

Az alapítvány köszöni az eddigi felajánlásokat, a fellépők önzetlenségét, frenetikus műsorát, a hangosítást végző cég (Balogh  Zsolt vezette SKY Stúdió) segítségét, akik ingyenesen vállalták az esten a fény-és hangtechnika biztosítását, a művelődési ház munkatársainak, s mindazoknak a munkáját, akik hozzájárultak a jótékonysági est sikeres megrendezéséhez.

Mert, hogy sikeres volt, azt a műsor végén felhangzó hatalmas tapsvihar igazolta.


-rizner-
Borítók: Szervezők fotója