Két vegyi üzem, két “robbanás”. Tájékoztatást kértünk

A csermobili katasztrófa óta érzékenyebbek vagyunk az üzemi balesetekre, különösen akkor, ha azok veszélyes üzemben történnek Nem véletlen, hogy a facebook tele volt a két vegyi üzemben történt “robbanás” híreivel. Az egyértelmű volt, nem mindenki ismeri, tudja, mi is történt.
A tények pontos tisztázása érdekében megkerestük a sajóbábonyi KISCHEMICALS Kft ügyvezető igazgatóját, a BC sajtóosztályát, valamint a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot.

A sajóbábonyi KISCHEMICALS Kft ügyvezető igazgatója minden feltett kérdésünkre gyors választ adott, melyet változtatás nélkül közzéteszünk.

“Valóban történt-e robbanás az Önök üzemében? Ha igen, pontosan milyen esemény történt?
Nem történt robbanás, műszaki meghibásodás történt, melynek során forró termék, oldószer, reagens elegy folyt ki a rendszerből az egyik üzemünkben. Személyi sérülés nem történt, egy munkatársunkat szállították kórházba megfigyelésre (ez a szokásos protokoll rosszullét esetén), ahol megállapították, hogy semmilyen egészségre káros hatás nem érte.

Az esemény következtében került-e káros anyag a levegőbe?
A műszaki meghibásodás során kifolyt folyadék forró volt ennek következtében gőzei azonnal a légtérbe kerültek. A helyszínen tartózkodó rendszerkezelők és műszaki mentőcsapat tagjai azonnal biztonságosan leállították a technológiát és ezzel egyidőben hozzá kezdtek a kifolyt anyag semlegesítéséhez. A légtérbe került anyagok a levegő áramlásával a gyár területén tovább terjedtek, illetve Sajóbábony település irányába is tovább juthatott.

-Tájékoztatták-e az eseményről az illetékes katasztrófavédelmi szervet, a levegőbe került káros anyag mérésében ők részt vettek-e?

Mivel a kijutott anyagok veszélyes anyag kategóriába tartoznak, ezért az ezzel kapcsolatos tájékoztatásokat a hatóságoknak a KISCHEMICALS Kft. azonnal megtette. A hatóságok a helyszínre érkezve mérésekkel győződtek meg arról, hogy egészségre ártalmas koncentrációban az anyagok nem voltak jelen a légtérben.

-Veszélyben volt -e a lakosság?

Egészségre ártalmas koncentráció semmilyen mértékben nem állhatott fenn a Sajóbábony területén, így nem volt veszélyben a lakosság. Erről Sajóbábony Polgármesterét a KISCHEMICALS Kft. nevében tájékoztattam. Emellett a Katasztrófavédelem is tájékoztatta az eseményről Sajóbábony Polgármesterét.”

A BC sajtóosztályának nem fogalmaztunk meg külön kérdéseket, az eseményről érdeklődtünk. Jelezték, használjuk a kiküldött sajtóanyagot. Természetesen ezt tudomásul vesszük, de a kazincbarcikaiakat talán ennél bővebb tájékoztatást is megérdemeltek volna. Már csak azért is, mert itt remegtek meg az ablakok, sokan itt ijedtek meg.
A BC sajtóanyaga:

“A tegnapi napon a BorsodChem Zrt. MDI üzemében a nagyleállási munkák megkezdésekor, 21.34 órakor műszaki meghibásodás történt az egyik hőcserélőnél, amelynek következtében víz került a technológiai rendszerbe. A gyors reakció következtében erőteljes fizikai nyomásemelkedés történt a tartályban.

Ez erős hanghatással járt. Személyi sérülés nem történt, tűz nem keletkezett, veszélyes anyag a környezetbe nem jutott ki. A helyzetet a Létesítmény Tűzoltóság a Hivatásos Tűzoltósággal közösen kezelte, az üzem jelenleg biztonsági állapotban van.

Az eseményt a Katasztrófavédelem Iparbiztonsági Felügyelője a helyszínen vizsgálja.”

Megkerestük a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, tőlük az alábbi tájékoztatást kaptuk:

“Sajóbábonyban egy tartály záró eleme hibásodott meg, Kazincbarcikán pedig tartályrobbanás történt. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság mindkét esetről értesült és megtette a szükséges intézkedéseket. Az események a lakosságot nem veszélyeztették, azok leállás alatt lévő üzemegységben következtek be, sérülés nem történt. A káresetek kezelése tűzoltói beavatkozást nem igényelt. A katasztrófavédelmi mobil labor mindkét helyszínen méréseket végzett, amelyek során a mérőműszer nem mutatott ki veszélyes anyagot a levegőben. “

Mindkét történetben talán megnyugtató, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóság mindkét esetről tud, méréseket végeztek, s nyilván a szükséges vizsgálatokat is lefolytatják.

-rizner