Hatalmas a munkaerőhiány a Balatonnál. Van olyan étterem, amelyik ki sem tudott nyitni.

Nagyon nehezen találnak felszolgálót és szakácsot a balatoni vendéglátósok.

 Idén még durvább a munkaerőhiány a Balatoni vendéglátósok körében, mint az elmúlt évben. Ennek pedig egyenes következménye, hogy hatalmas drágulást tapasztalhatunk, ha leugrunk a tóhoz. 
Sokan családtagjaikkal dolgoztatnak az éttermükben, büféjükben. Nagy a baj, és ennek már látható jelei is vannak: egy fonyódi étterem az idei szezonban már nem tudott kinyitni a munkaerőhiány miatt .

„Az üzlet személyzeti okok miatt zárva. Nyitás?” – áll a fonyódi Présház éttermen tábláján. A 200 éves múltra visszatekintő vendéglátóhely már március óta keresett pultost, felszolgálót, konyhai kisegítőt, de nem jártak sikerrel.

Sokan sajnálják, hogy az étterem nem tudott kinyitni a nyári szezonban, de nincs mit tenni. Kertész Rezső, a KISOSZ (Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete) ügyvezető társelnöke a elmondta, a balatoni vendéglátás legnagyobb gondja még mindig a munkaerőhiány. Ezt csak enyhíteni tudják a munkába álló diákok és nyugdíjasok, akiknek legtöbbször hiányzik a kellő tapasztalata vagy munkabírása.