Nem elég a szúnyoginvázió, megjelent a veszélyesebb ázsiai tigrisszúnyog

A klímaváltozással több lesz a szúnyog, ráadásul hazánkban is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog. A kutatók a lakosság segítségét kérik az ázsiai tigrisszúnyogokkal kapcsolatos információk gyűjtéséhez.

Az éghajlat melegedésével könnyebben áttelelhetnek a szúnyogpeték, lárvák, illetve kifejlett szúnyogok. Továbbá hamarabb kezdődik tenyészidőszak, a sok eső pedig a pocsolyák, állóvizek miatt kedvez a szúnyogok szaporodásának.

A szúnyogok elleni védekezésben a lakosság azzal tehet a legtöbbet, ha nem hagyja a kertben a pangó csapadékot, öntözővizet, mert viszonylag kevés, vödörben, kerti edényekben, mélyedésekben hagyott vízből is sok szúnyog kelhet ki. A már kikelt szúnyogok ellen a hagyományos eszközök, irtó-, riasztószerek, illetve szúnyogháló a leghasznosabb.

Ázsiai tigrisszúnyog képe – fotó: CDC / James Gathany / mta.hu


Ázsiai tigrisszúnyog képe – fotó: CDC / James Gathany / mta.hu


A szúnyogcsípés nem csak kellemetlen, de komoly betegségeket is terjeszthet. Az utóbbi időben Magyarországon is felbukkanó ázsiai tigrisszúnyog például több tucatnyi betegséget terjeszthet.
Jellemzői a fekete-fehér csíkos lábak, és a fekete-fehér csíkos test. Délkelet-Ázsiában, a trópusi és szubtrópusi területeken őshonos, de az elmúlt néhány évtizedben a nemzetközi áru- és személyszállítással segítve az egyik legdrasztikusabban terjedő faj szerte a világon.

A tigrisszúnyog olyan vírusos kórokozók hordozója, mint a Nyugat-nílusi vírus, a sárgaláz, az agyvelőgyulladás, a dengue-láz, a Chikungunya-láz, a Zika-vírus..
Magyarországon 50 féle őshonos és 3 féle új, invazív szúnyogfaj ismert.

Arról még keveset tudnak a kutatók, hogy például a tigrisszúnyogok hazánkban pontosan hol jelentek meg, áttelelnek-e, ezért kérik a lakosságot, hogy aki tud, a www.szunyog.okologia.mta.hu oldalon segítse információkkal a szakembereket.