Ó balga emberiség, sikerült ezt is elérni! Nemcsak itthon, de a világon is ez volt az eddigi legmelegebb június

2019. júniusa volt a valaha mért legmelegebb június hónap világszerte, elsősorban az európai hőhullám miatt, amely a globális felmelegedés miatt várhatóan ismétlődni fog.

Magyarországon is rekordmeleg volt az idei június
Magyarországon is  rekordmeleg volt az idei június. Az 1901 óta vezetett mérések alapján 2019 júniusa a legmelegebb lett. Az előző csúcstartót, a 2003-as júniusi átlagot 0,32 fokkal múlja felül az idei. A 1981-2010-es időszak júniusi átlagánál (19,04 Celsius-fok) pedig 3,6 fokkal magasabb a 2019. júniusi átlaghőmérséklet hazánkban.

A Föld kontinensei közül Európában volt a legmelegebb
A légszennyezéssel, üvegházhatással és klímaváltozással foglalkozó Copernicus európai intézet adatai szerint júniusban 0,1 Celsius-fokkal haladta meg a hőmérséklet az előző legmagasabb júniusi csúcshőmérsékletet (2016), de Európában volt a legmelegebb, a hőmérő higanyszála mintegy 2 Celsius-fokkal kúszott a megszokott érték fölé.

10 fokkal volt melegebb a megszokottnál Európában
A múlt héten a Szaharából érkező hőhullám miatt fuldokló több európai országban megdőltek a melegrekordok. A hőmérséklet 10 Celsius-fokkal haladta meg az évszaknak megfelelő értékeket Németországban, Spanyolország és Olaszország északi részében, valamint Franciaországban, ahol a hőmérséklet 45,9 Celsius-fokos abszolút rekordot ért el pénteken.A műholdas, illetve a történelmi adatokat összehasonlítva a Copernicus kutatói úgy becsülték, hogy a júniusi európai hőmérséklet 3 Celsius-fokkal volt magasabb az 1850 és az 1900 közötti átlagnál.

Az emberiségnek sikerült tönkretenni a Föld légkörét
A Copernicus munkatársai szerint nehéz lenne ezt a rekordhőmérsékletet közvetlenül az éghajlatváltozásnak betudni, de a hőhullámot tanulmányozó másik tudóscsoport arra a következtetésre jutott, hogy “a hőhullám előfordulásának esélye legalább ötször kisebb lenne, ha az ember nem teszi tönkre az éghajlatot”.

Az ember által előidézett klímaváltozás az átlagosnál valószínűleg 4 Celsius-fokkal melegebbé tette a júniusi európai hőhullámot – közölték kedden klímakutatók.

“A megfigyelések azt mutatják, hogy a hasonló rendszeres hőhullámok egy évszázaddal ezelőtt 4 Celsius-fokkal hűvösebbek lehettek” – olvasható a szélsőséges időjárási jelenségek és a klímaváltozás összefüggéseit vizsgáló World Weather Attribution (WWA) projekt jelentésében. “Adataink azt mutatják, hogy a múlt heti délnyugat-európai hőmérsékletek abnormálisan magasak voltak” – mondta el Jean-Noel Thépaut, a Copernicus intézet vezetője. “Még ha ez kivételes eset is volt, valószínű, hogy a jövőben több ilyen eseményt fogunk átélni az éghajlatváltozás miatt” – tette hozzá.

Borítókép:infoesztergom

Please follow and like us: