A darázscsípés különösen veszélyes gyerekekre, de a kálcium pezsgőtabletta nem jó a csípés kezelésére

60512551 - wasp sting pulls out of human skin. macro

Ha valakit még nem csípett meg soha darázs, különösen gyermekek esetében, akkor nem lehet előre megmondani, hogy milyen mértékben érzékeny erre. Ilyen teszt nem létezik – erre nem lehet felkészülni.

Az allergológusok az alábbi tanácsokat javasolják darázscsípés esetére.

Az természetes, és törvényszerű hogy helyi reakció, vagyis fájdalom, duzzanat vagy bőrpír keletkezik a megcsípett területen. Ezt is érdemes ellátni, mert előfordulhat, hogy másnapra nagyobb duzzanat alakul ki.

– Hűteni kell, de semmiképpen nem áztatni. Ha az arcot érte a csípés, azt azonnal el kell látni. Vannak ilyen esetekre kifejlesztett hűsítő kenőcsök, cseppek. Ezek a nyári házipatikában mindig legyenek.

     Ha valaki allergiás a méh- vagy darázscsípésre, akkor a szervezet olyan ellenanyagot termel, amely “nagyon nagy vihart kavar” a szervezetben, amikor a méreg bejut. A súlyosabb bőrtüneteken kívül légzési, keringési zavart is okozhat a rovarok mérge.
    Végső esetben anafilaxiás reakció, majd pedig sokk követi a csípést. Ez már eszméletvesztéssel is járhat.

Megcsípett! Mit csináljak?

Ha fullánk kerül csípés után a bőrbe, amilyen gyorsan csak lehet, vegyük ki a fullánkot, például egy éles késsel, a fullánk belépésével ellentétes irányból szedjük ki. Tegyünk jeget egy műanyag zacskóba, egy kis kendővel burkoljuk be (hogy elkerüljük a közvetlen fagyást) és tegyük a csípés helyére. Ellenőrizzük 10-15 perc múlva, hogy a duzzanat nem nőtt-e túl nagyra. Szárítsuk meg a csípés környékét, majd alkalmazzunk a csípés kis területére helyi antihisztamint, hogy csökkentsük a viszketést és a fájdalmat. Ha nem elég a helyi kezelés, viszketéscsillapító tablettát vagy cseppet kaphat a beteg a csalánkiütés kezelésére. A szokatlan színű, és kinézetű sebes hólyagos eltéréseket, nem viszkető duzzanatokat, várandós vagy szoptató anyák bőrtüneteit orvosnak meg kell mutatni!

Ha valakinél már jelentkeztek a csípés utáni súlyos tünetek, azonnal orvoshoz kell vinni, ahol felkészítik a teendőkre. Gyermekek esetében, ha egyszerre több szúrás éri, mindenképpen orvoshoz kell fordulni!
 Az továbbra is téveszmének számít, hogy az allergiás tünetnél kálciumot kell bevinni, ennek ugyanis semmi hatása nincs egy darázscsípésnél, és az antihisztamin is csak az enyhébb bőrreakcióknál használható.