Tombol a szaharai forróság Európa több államában

Rendkívüli hőséghullám söpör végig Európán, több országban megdőltek a júniusi melegrekordok. A jövőben egyre gyakoribbak lesznek az ehhez hasonló extrém időjárási körülmények.

Megdőltek az eddigi melegrekordok
Több országban is megdőlt a valaha mért legmagasabb júniusi hőmérséklet, miután Afrika északi részéről Európába érkezett az Ulla nevű front, amely extrém meleggel árasztotta el a térséget. Németországban több mint hetven éve regisztrált melegrekord dőlt meg, ugyanis szerdán 38,6 fokot regisztráltak a hatóságok. Lengyelország nyugati határánál, Radzyn községében ugyancsak szerdán 38,2 fokot mértek, ez szintén rekord. A csehországi Doksany városában pedig ennél is melegebb, 38,9 Celsius-fok volt, ami szintén a legmagasabb, amelyet az országban valaha mértek.

Fokozódik a hőség
A meteorológusok arra figyelmeztettek, a hőség a következő három napban tovább erősödik. Rossz hír ez többek között Spanyolországnak, Svájcnak és Olaszországnak is. Tegnap Milánóban és Torinóban a hőmérséklet meghaladta a 40 fokot, ma elérheti a 43-at is. Ez 12 Celsius fokkal magasabb az itt június végén megszokott átlagnál.

Mindeközben Franciaországban a kánikula tetőzése a mai napon várható, és az egész országra kiterjedő, narancs – azaz a második legmagasabb – riasztást adtak ki, több iskolában elhalasztották az aktuális nyári vizsgákat, míg egyes intézmények be is zártak a következő napokra.

Franciaországban 2013-ban 15000 ember halt meg a hőség miatt, s most ismét tombol a forróság
A hőség felidézte a tizenhat évvel ezelőtti hőhullám emlékét. Akkor, 2003. augusztusában a csúcshőmérséklet szintén meghaladta a negyven fokot az országban, aminek következtében mintegy tizenötezer személy halt meg az időjárással összefüggésben, főként egyedül élő, idős emberek. A francia kormány, hogy elkerülje az ehhez hasonló haláleseteket, kampányt folytat, amelyben arra kérik az embereket, legyenek szolidárisak egymással. „Felelősséget kérünk az emberektől, mert figyelmesnek kell lenni a szomszédaikkal, az emberekkel az utcán, habozás nélkül vizet adni, hozzáférést biztosítani a hűvös helyekhez.

A melegrekordok a 21. században sorra megdőlnek
A középtávú előrejelzések alapján úgy fest, a július és az augusztus a mostaninál is forróbb időszakokat hozhat. A szakemberek arról beszélnek, a klímaváltozás miatt az ehhez hasonló extrém időjárás egyre gyakoribb lesz a jövőben. Egy potsdami klimatológiai intézet felhívta a figyelmet, az 1500-as évek óta az öt legmelegebb nyarat kivétel nélkül mind a 21. században regisztrálták.

Ezeknek az adatoknak a fényében nincs miről beszélni. A Föld globális felmelegedése, a klímaváltozás itt van. A kérdés, hogy állami és egyéni szinten mit teszünk a káros hatások megfékezéséért? Mert ami most zajlik, az kevés.

Please follow and like us: