Életfogytiglanra ítélték a dövényi gyilkosság két vádlottját

„A vádlottak különösen kegyetlen módszerrel, a barátnője előtt végezték ki a sértettet„ –hangzott el a Miskolci Törvényszéken, a dövényi emberölési ügyként ismertté vált büntetőper ítélethirdetésén.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a négy vádlott és a sértett jól ismerték egymást, az eset napján – 2018. február 4-én – is együtt szórakoztak Dövényben, a helyi kocsmában. Az este folyamán a sértett és a vádlottak többször összevesztek, azonban a kocsma bezárása után is együtt folytatták az italozást. A két vádlott férfi és a sértett között elmérgesedett a vita, a vádlottak elhatározták, hogy megölik a sértettet. Az I. r. vádlott élettársa, a III. r. vádlott nő, hazament, majd az autójában késsel, bicskával, karddal tért vissza.

Időközben a helyszínre érkezett a sértett férfi barátnője is, aki kérlelte élettársát, hogy menjenek haza, azonban a férfi nem hallgatott rá, továbbra is a vádlottak társaságában maradt. 23 óra körül valamennyien beültek a III. r. vádlott autójába azzal, hogy a közeli településre mennek. Az autót a III. r. vádlott nő vezette, a hátsó ülésen a két férfi vádlott között ült a sértett, az anyósülésen a barátnő utazott. Az indulás után az I. r. vádlott közölte a sértettekkel, hogy „Most meghaltok mind a ketten.”, majd előkerültek a kések is. A sértettek kérték, hogy engedjék el őket, válaszul az I. r. vádlott többször megszúrta, megvágta a sértettet, miközben kijelentette: „Most vágtam el a nyakát!”.

Putnokra érve az I. r. vádlott korábbi élettársának, a IV. r. vádlottnak a házához mentek, a még életben lévő sértettet a pincébe vonszolták, és magukkal vitték a sértett férfi barátnőjét is. A pincében – miközben a III. r. vádlott a telefonjával világított – a két férfi vádlott a magukkal hozott karddal és késsel többször megvágta, megszúrta a sértettet, a barátnőjét pedig megöléssel fenyegették és arra kényszerítették, hogy végignézze élettársa kivégzését. Fenyegetésüknek nyomatékot adva, a III. r. vádlott a nála lévő késsel combon szúrta a rémült nőt.

Tettük végeztével a sértett testét szőnyegbe csavarták, betették az autóba majd a IV. r. vádlott segítségével hozzáláttak a nyomok eltüntetéséhez: a véres ruhákat, a cselekmény során használt bicskát és a sértett telefonját elégették, a vérnyomokat feltakarították, majd a sértett holttestét visszavitték Dövényre, ahol egy emésztő gödörbe dobták. A sértett sebesült barátnőjét egy napon át fogvatartották, fenyegették, megtiltották, hogy az esetről bárkinek beszéljen. Másnap a nő bejelentést tett a rendőrségen.

A törvényszék 10 hónap alatt 17 tárgyalást tartott az ügyben, számos tanút és szakértőt hallgatott meg. A sértett nőt, a cselekmény kirívóan erőszakos jellege miatt különleges bánásmódot igénylő személlyé nyilvánítva, kihallgatását távmeghallgatás útján foganatosította, majd 2019. június 28-án hirdetett ítéletet.

A bíróság a vádlottak közül I., II. és III. r. vádlottakat előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és személyi szabadság megsértésese miatt mondta ki bűnösnek. Az ítélet szerint az emberölést a két férfi vádlott társtettesként, a III. r. vádlott nő bűnsegédként követte el.

A törvényszék az I. és II. r. vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. Az I. r. vádlott legkorábban 35 év, míg a II. r. vádlott 25 év múlva szabadulhat a fegyházból.

A III. r. vádlottat súlyos testi sértés kísérletében is bűnösnek találta a törvényszék, őt 25 év szabadságvesztésre ítélte.   

Az ügy IV. r. vádlottjának bűnösségét bűnpártolás miatt állapította meg, őt 4 év szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be. Az ügyész a III. r. vádlott kivételével tudomásul vette a bíróság döntését, míg vonatkozásában 3 nap nyilatkozattételi időt tartott fenn.

A másodfokú eljárás a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik, mely idejére az emberölésben bűnösnek kimondott vádlottak letartóztatásban maradnak.

Please follow and like us: