36 éve történt a magyar bányászat egyik legnagyobb tragédiája: 37 bányász halt meg

Nincs még egy olyan szakma, ahol annyi szükség lenne a szerencsére, mint a bányászat. Nem csoda tehát , hogy a bányászhimnusz is így kezdődik: “Szerencse fel, szerencse le”.
A  bányászat számtalan és láthatatlan veszély közül az egyik legkomolyabb a sújtólégrobbanás, ami 1983. június 22-én  (36 évvel ezelőtt) egy szempillantás alatt 37 bányászt ölt meg Oroszlányban, a márkushegyi szénbányában.

1983. június 21-éről 22-ére virradó éjszakán hatalmas vihar tombolt a térségben, heves zivatarokkal, villámlással, széllel.  Nem sokkal hajnali három óra előtt a személyszállító akna diszpécsere jelentette: áramszünet miatt leállt a fő szellőztető.
A bányászok tudják, a szellőztetés megszűnése azért nagyon veszélyes, mert ilyenkor feldúsul a szénbányákban jelen lévő metán, ami a levegővel robbanóképes elegyet alkot. Ha pedig robban, a lökéshullám, a szerteszét repülő törmelék és gépek, alkatrészek ölnek először. Ezt tetézik az égési sérülések, az oxigénhiány és a robbanás során  keletkező mérges gázok

A szellőzés leállása miatta a bent dolgozó 94 bányászt egy olyan helyre rendelték, ahol természetes légáram volt tapasztalható. Az akkori előírások szerint még három órát tartózkodhattak azon a területen, ahol az áthúzó légáram volt, eközben próbálták az áramot visszakapcsolni.  Feltehetően ez sikerült is egy pillanatra,  hajnali 4 óra 10 perc környékén  az elektromos szikra – mintegy 400 méteres mélységben – azonnal berobbantotta a szellőzés leállása miatt jócskán felgyűlt metánt.
Másnap délig folyt a mentés, összesen 33 magyar és 4 lengyel munkás hunyt el, lakatosok, vájárok, aknászok, villanyszerelők, szállítók, gépkezelők.

Öt súlyos és 12 könnyebb sérült került kórházba.
Az akkori szokásoknak megfelelően először hírzárlatot rendeltek el, majd később a sajtó is beszámolt a tragédiáról.

Köszönjük Kaszics Mihálynak, hogy felhívta figyelmünket erre a szomorú évfordulóra, s ezzel az írással így tiszteleghetünk az elhunyt bányászok emléke előtt.

Borítókép: MTI Fotó: Jusztin Tibor

Please follow and like us: