Szanticska, a gyönyörű falu

Szanticska aprófalu, megyénk egyik legkisebb települése, közigazgatásilag Abaújlakhoz tartozik. A facebook adatai szerint a valóban ott élő és helyben lakók száma 3 fő.

A gyönyörű abaúji térség egyik völgyében húzódik meg alig húsz házból kicsiny falu. Érdekessége és szépsége, hogy itt valamennyi ház régi építésű, többet felújítottak, de megőrizték eredeti szépségüket. Lehet ezért mondani, a múlt egyik kincse Szanticska.
A levegőt harapni lehet, zajt csupán a madarak csivitelése jelent.

Gyönyörű helyen, de a világvégén fekszik Szanticska. Edelény felől megközelítve a települést, több olyan falun lehet áthaladni, amin jól láthatók az  elmúlás jegyei Omladozó házak, gyommal felvert kertek. Egy-két településen  – legyünk őszinték- éjjel még autóval sem szívesen menne át az utazó. Az út egyes szakaszai pedig alig-alig járhatók.
Kár, mert Szanticskára érdemes betérni, s aki arra jár, annak be is kell menni, ne sajnálja az időt.

Szanticska neve  Szent István nevéből származik. A török hódoltság idején híres bortermelő település volt, majd kihalt, de a  XVIII.  században újra benépesült. A két világháború között fejlődött, az 1930-as évektől azonban a népesség kezdett elvándorolni, főként az iskola hiánya miatt. 1988-ra már csak egy lakosa maradt a falunak.
A szép természeti környezetnek és néhány új lakónak köszönhetően azonban üdülőhelyként új népszerűségre tett szert.

A falu szálláslehetőséget kínál családoknak, táborozni vágyóknak.  Szanticskát megtekinteni kívánó vendégek csak a település látványában és a környező tájban  tudnak gyönyörködni.
Kár, hogy legalább egy lóca nincs a hűsítő fák alatt.
Mindezekkel együtt Szanticska gyönyörű, érdemes ide betérni.

A galéria képei a képre kattintva megtekinthetők.

-rizner-

Please follow and like us: