Churchill, a jegesmedvék fővárosa

Kanadában a manitobai Churchill települést a „jegesmedvékvárosának” szokták nevezni. A kanadai kisváros a Hudson-öböl partján fekszik, és keresztezi a jegesmedvék vándorlási útvonalát. Miközben nyári kóborlásaikról visszatérnek téli szállásaikra, a tenger jegére igyekezve a jegesmedvék végigvonulnak a városon. Ha a tenger későn fagy be, Churchill lakóinak több tucat medvével kell együtt élniük, az éhes mackók számára a legnagyobb vonzerőt a helyi szemétlerakó jelenti.

Churchill előnyére fordította a helyzetet: évente több mint 15 ezer látogató érkezik ide, hogy vadon élő jegesmedvéket lásson. Tundrajárók viszik a turistákat azokra helyekre, ahol szemtől szembe kerülhetnek az állatokkal. Amikor november végén kialakul a jégtakaró a jegesmedvék továbbállnak Churchill-ből.

A jegesmedvék a leghatalmasabb húsevő állatok, méretük elérheti a 2,5 métert is, súlyuk 680 kg körül is mozoghat. A hideghez nagyszerűen alkalmazkodó állatok azonban a mérgező anyagok miatt, valamint elsősorban az éghajlatváltozásnak, a jégtakaró visszahúzódásának köszönhetően veszélyeztetetté váltak.Please follow and like us: