75 éve volt a normandiai partraszállás, a nevezetes „D-nap”


1944. június 6-án indult meg a szövetségesek normandiai partraszállása, melynek során sikeres inváziót hajtottak végre a nácik által megszállt Franciaország tengerparti területén. Rommel német tábornok által „leghosszabb napként”, a brit stratégák által pedig „D-nap” fedőnéven emlegetett invázió sorsdöntő jelentőséggel bírt a második világháború folytatása szempontjából.

A június 6-án megindult invázió nem csak azért lepte meg a németeket, mert az időjárás viszontagságai alapján azt kivitelezhetetlennek tartották, hanem azért is, mert az általuk várt Calais-Dieppe partvonallal szemben Normandiában szálltak partra a szövetségesek.Az offenzíva megindításához új műszaki megoldásokat kellett kifejleszteni, az előkészítés így hosszú hónapokig tartott. A hatalmas erővel megindított támadás során június 6-án mintegy 55 000 katonát, 7.000 járművet és 7.500 tonna ellátmányt szállítottak Angliából Normandiába.

Valójában a normandiai hadműveletek egy 80napos időszakot ölelnek fel, június 6 és augusztus 25 között.
Ebben az időtartamban szállt partra az a majd 3 milliószövetséges katona, akik végül eldöntötték a háború végkimenetelét. Az 1944. június 6-án megindult normandiai partraszállásnak döntő szerepe volt a náci birodalom erejének megroppantásában, az ott harcoló katonák hősiessége révén a németek kétfrontos harcra kényszerültek, ezzel megkönnyítve a szovjet csapatok előrenyomulását a keleti  fronton.

A „D-nap” nap volt a II világháború egyik legvéresebb ütközete. A nap végére több mint 10 ezren meghaltak, megsérültek, vagy fogságba estek.

A „D” történéseiről több játékfilm is készült.
·A leghosszabb nap(1962)
·Ryan közlegény megmentése(1998)
·Az elit alakulat(2001)


-rizner-


Please follow and like us: