Folytatódik a mentés – A BRFK büntetőeljárásban vizsgálja a dunai hajóbaleset körülményeit – 21 személyt még keresnek (videók)

Közös sajtótájékoztatón számolt be a 2019. május 29-én történt hajószerencsétlenség körülményeiről, majd az azt követő kutatási, mentési tevékenységről Budapest rendőrfőkapitányának bűnügyi helyettese és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

A sajtótájékoztatón dr. Pál Adrián r. ezredes, Budapest rendőrfőkapitányának bűnügyi helyettese elmondta, hogy a két hajó 2019. május 29-én 21 óra 5 perckor ütközött össze, az első segélyhívás a baleset után 10 perccel érkezett a rendőrség ügyeletére.

A mentési munkálatokban a rendőrség mellett részt vettek a Katasztrófavédelem, az Országos Mentőszolgálat, a Terrorelhárítási Központ, a Magyar Honvédség, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Polgárőrség, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai és önkéntes tűzoltók. A sajtótájékoztatón külön kiemelték és megköszönték a nagyszámú civil közreműködő segítségét.

Az ütközést követően elsüllyedt hajón a hatóságok rendelkezésére álló utas lista szerint összesen 35 fő tartózkodott, 2 fő magyar állampolgár – a hajó személyzete –, valamint 33 dél-koreai állampolgár. A balesetet követően a mentésben résztvevők 7 főt kimentettek a vízből, és további 7 személy holttestét találták meg – valamennyien a Koreai Köztársaság állampolgárai.

A további 21 fő eltűntként kezelt személy keresése a társszervekkel közösen Budapesten és Budapesttől délre, az ország teljes dunai szakaszán jelenleg is tart.

Palotai Zsolt Gábor tü. ezredes a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta, hogy a mentést és keresést a Duna magas vízállása, erős sodrása, a sötétség, továbbá az eső is nehezítette. Megerősítette, hogy az elsüllyedt hajót a katasztrófavédelem megtalálta, jelenleg a kiemelés előkészítésén dolgoznak.

Dr. Pál Adrián közölte, hogy több helyszínen a szemle jelenleg is folyamatban van, a baleset körülményeit a Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében – szakértők bevonásával – vizsgálja. Kérte, hogy aki a balesetet látta, arról felvételt készített, vagy érdemi információval rendelkezik, jelentkezzen a rendőrségen.

A sajtótájékoztatón a mentésben közreműködő szervezetek nevében együttérzésüket és részvétüket fejezték ki a tragédiában érintetteknek, valamint hozzátartozóiknak.