Önnek is jól jönne? Másfél kilós aranyrögöt talált egy hobbikutató Ausztráliában


Csaknem másfél kilós, százezer ausztrál dollárt (20 millió forintot) érő  aranyrögöt talált egy hobbikutató az Ausztrália nyugati részén fekvő Kalgoorlie környékén. A BBC News ismertetése szerint a férfi fémdetektorral akadt rá az 1,4 kg súlyú aranyrögre. Az Ausztráliában bányászott arany kétharmad része a Kalgoorlie-térségből származik.

Egy helyi boltos, aki a környéken hobbiból arany után kutatókat látja el felszereléssel, elmondta, hogy a férfi a földben, 45 centiméter mélyen találta az aranyat a fémdetektor segítségével.

“Besétált a boltomba, és széles mosollyal mutatta meg az aranyrögöt. Alig valamivel volt nagyobb, mint egy pakli cigaretta, de hihetetlenül tömör volt, és jó nehéz” – tette hozzá.

Ma is sokan foglalkoznak aranykutatással Ausztráliában. Fémkereső detektorok segítségével igyekeznek megtalálni a felszín közeli aranyat.

A 72,5 kg-os aranyrög

Ausztráliában bukkantak rá a világ legnagyobb aranyára 1869. február 5-én. A „Welcome Stranger” névre keresztelt rög nem is hevert mélyen, 3 centiméternyire a földfelszín alatt várakozott, hogy felfedezzék.

A 72,5 kilogrammos aranyrög olyan nagy volt, hogy a bankban, Dunolly városában csak úgy tudták lemérni, hogy el kellett törni. A nagy izgalomban senkinek nem jutott eszébe, hogy előbb egészben lefényképezzék a leletet, így csak rajzokból maradt fenn. Az alakja nagyon hasonlított Ausztráliára. Később mégis készítettek egy fényképet a helyszínnél, de már nem az arannyal, hanem egy darab kvarccal pózoltak hozzá.