Dúl a politikai háború Ózdon az elmaradó fejlesztések miatt

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, a múlt csütörtökön ülésezett Ózd város képviselő-testülete. Dönteni kellett volna több, mint 4 milliárd Ft  pénzmaradvány felhasználásáról, melyekből komoly beruházásokat kívántak megvalósítani. Egyenlőre úgy tűnik, hogy a beruházásokból nem lesz semmi, mert az ellenzék azt nem támogatta, így nem volt meg a minősített többség.
Az ozd.hu honlapján fellelhető információ szerint az ellenzék elismerte, hogy jól előkészített szakmai anyagról van szó, mégsem támogatják annak elfogadását. Az indoklás: „A tavalyi évben sem fogadtuk el a költségvetést, hiszen más elveken épül fel a költségvetés összerakása. Nem tehettünk tehát egyebet, mint következetesen az akkori véleményünket ebben a szavazásban is érvényesítettük. Az, hogy nem került elfogadásra, valóban a polgármester úr politikai felelőssége, hogy a többséget ehhez nem tudta biztosítani” – mondta Fürjes Pál, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Csütörtökön  Janiczak Dávid,  a város polgármestere facebook oldalán tájékoztatta a városlakókat. „ NEM LESZ FELÚJÍTVA A HÉTESI HÍD, NEM LESZ PARKOLÓ A PIACNÁL, NEM LESZNEK ÁLTALÁNOS TÁMOGATÁSOK, VESZÉLYBEN AZ INTÉZMÉNYEK FELADATAI
Mai képviselő testületi ülésen 3 igazoltan hiányzóval vágtunk neki a tárgyalásnak és a minősített többséget igénylő zárszámadást nem fogadta el a testület. Az előterjesztés arról a közel 4,2 milliárd Forintról szólt amit a tavalyi évről hoztunk át – ennek zöme a pályázati támogatás – és többek között a fent említett fejlesztéseket szerettük volna megvalósítani belőle. Az ellenzék annak szakmaiságát elismerve, felvállaltan politikai okokból nem támogatta az előterjesztést.
Marad továbbra is a félpályás lezárás és súlykorlátozás a hídon, marad a piac napokon a parkoló keresés és elesnek az intézmények a működésükhöz, fejlesztésekhez szükséges összegektől. Május 31-ig jogszabályban is kötelezve vagyunk az elfogadásra, ellenkező esetben az állami támogatás is megvonásra kerül. Ezt kockáztatta ma a Fidesz-KDNP pártcsaládja, a „polgári gondolkodású” képviselők. Emellett az Európai Uniós választás pártfüggetlen szavazatszámlálóinak póttagjait sem szavazták meg.”

A bejegyzéshez több száz komment érkezett, többségük felháborodásának adott hangot. A helyzet valóban szokatlan, hiszen ekkora összegű fejlesztés elmaradása komoly érvágás egy településnek. Azt persze nem tudni, hogy a mínuszos számla végösszege mennyi lesz, hiszen elmaradó pályázat esetén akár büntetéssel is számolhat a pályázó.

A cikk megjelenését követően minden érintettet megkeresünk álláspontjuk kifejtésére.

-rizner-