Tovább izzadnak a diákok. Ma matekérettségi. Cikkünk folyamatosan frissül, közzétesszük majd a megoldásokat is.

3. frissítés: Megoldások.


A megoldások a linkre kattintva elérhet

Rövid feladatok:https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190507_matek_erettsegi_2019_elso_resz_megoldas

Második rész:https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190507_matek_erettsegi_masodik_resz_kotelezo_feladatok_megoldasa

2. frissítés 11.35 Szaktanári vélemény a feladatokról. (Hamarosan jönnek a megoldások)


“Nagyon hosszú szöveges feladatokat kaptak a diákok a középszintű matekérettségi második részében – mondta az Eduline-nak nyilatkozó szaktanár, aki a feladatok témáit érdekesnek tartja. “


1. frissítés- 9.30 Ez volt az első rész a matekérettségin

Mértani sorozat, módusz és medián, vektorok, százalékszámítás, geometria, gráfok, halmazok – többek között ilyen témájú feladatokat kaptak a diákok a középszintű matekérettségi első részében.

Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint nincs olyan feladat az első részben, amely meglepetést okozhatott a diákoknak, „ezek évről évre előkerülnek középszinten”. Hiányzik az idei feladatsorból ugyanakkor az exponenciális és a logaritmusos feladat, amely általában szerepel a rövid matekpéldákból álló első feladatlapon, “de így is jól jártak a feladatokkal a vizsgázók”.

„Az első feladat például egy nagyon egyszerű egyenlet, ez baráti kezdés az érettségin” – mondta a szaktanár, hozzátéve: a feladatsor megoldására kapott idő elegendő lesz, mindössze két olyan feladat van, amelyen egy kicsit tovább kell gondolkodni.

HÍR
A középszintű matekérettségi megoldására 180 percük lesz a diákoknak. Három óra alatt két feladatsort kell megoldaniuk – az első feladatlapra 45 perc, a másodikra 135 percet kapnak.

Ilyen lesz az első feladatlap középszinten

A középszintű matekérettségi első feladatrészében 10-12 rövid feladatot kell megoldaniuk. Ezek a feladatok alapfogalmakra, definíciókra és egyszerű összefüggésekre kérdeznek rá. A feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítás vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű. A 45 perc lejárta után a felügyelő tanárok beszedik a feladatlapokat. Ebben a feladatrészben maximum 30 pontot lehet szerezni.

Ilyen pedig a második feladatrész

A második vizsgarészben maximum 70 pontot lehet elérni. Ez a feladatlap további további két részből áll. Az A részben három, egyenként 9-14 pontos feladatot kell megoldani. Ezek több részkérdésből állnak. A II. B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből kettőt kell választani és megoldani – az értékelés során is csak az vizsgázó által választott két feladatot veszik figyelembe. Ezek összetett feladatok, általában több témakört is érintenek és több részkérdésből állnak.

A középszintű matekérettségi a következő témaköröket érinti:

– Gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok 20%
– Számelmélet, algebra 25%
– Függvények, az analízis elemei 15%
– Geometria, koordinátageometria, trigonometria 25%
– Valószínűség-számítás, statisztika 15%

A feladatok megoldásához függvénytáblázat (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt használhatnak a diákok. Ezekről a vizsgázóknak maguknak kell gondoskodni, és fontos, hogy az érettségi alatt nem cserélgethetik az eszközöket egymás között.

Please follow and like us: