A Tejútrendszer (a hihetetlen méretű galaxis) nagyszerű NASA képekkel

TEJÚTRENDSZER
Tejútrendszer  az a spirális Galaxis csoport melyben a Naprendszer és ezen belül Földünk található.

A Tejút a spanyol hegyek fölött

A Tejútrendszernek a Földről látható része a Tejút. Ez lényegében egy halvány, felhőszerű sáv, amely az egész éjszakai égbolton áthúzódik, és ott figyelhető jól meg, ahol tiszta a levegő, kicsi a páratartalom és a fényszennyezés. Azért tűnik számunkra sávnak, mert galaxisunk korong alakú, és mi az egyik kar belsejében vagyunk, ezért a korongra merőlegesen kevés csillagot látunk, a korong síkjának irányában sokat

A Tejútrendszer, spirális galaxis (felülnézeti kép)
A Tejútrendszer tengelye mentén

ÓRIÁSI MÉRETEK, SEBESSÉGEK
A Tejútrendszer mérete óriási, a távolságokat nehéz elképzelni. Átmérője  a hossztengely irányában 97 800 fényév, azaz 9,5·1017 kilométer. (A fényév azt a távolságot jelenti , amit a fény 300.000 km/másodperc sebességgel egy év alatt megtesz. )

Vastagsága 16 300 fényév.


Napunk (s vele együtt a Naprendszer bolygói, így a Föld is) , a Tejútrendszer középpontjától 25 000 ± 1000 fényévre kering. Napunk megközelítőleg ellipszis alakú pályán, körülbelül 1 millió km/h sebességgel kering a galaxis középpontja körül,  nagyjából 226 millió évenként megtéve egy fordulatot. 

A Tejút látványa Ausztráliában

Mai becslések alapján 100-400 milliárd csillag található a Tejútrendszerben,  továbbá 100 milliárd bolygó.

Számítások szerint 10 milliárd fehér törpe, egy milliárd neutroncsillag, és 100 millió fekete lyuk is a Tejútrendszer alkotórésze.

A Tejút a spanyol hegyek felett

A TEJÚT A KULTÚRÁBAN
A Tejút elnevezés a görög mitológiából származik. A monda szerint Héraklészt (Herkulest, Zeusz fiát)  születése után az alvó Héra mellére helyezték, az újszülött így kapott halhatatlanságot az istennőtől. A felébredő Héra olyan hevesen taszította el magától Héraklészt, hogy a teje szertefröccsent az égen, s ma az látható Tejút néven.

A Hadak útja -székely kép

Az ősi magyar mitológiában a Tejút egyrészt a „Hadak útja”, másrészt a székelyeknél „Csaba királyfi csillagösvénye”

 A monda szerint ezen a csillagösvényen távozott el a földi világból Csaba királyfi,  a székelyek vezére, és tér majd vissza, ha népének segítségre van szüksége.

székely himnusz két sora is e  mondának állít emléket: „Vezesd még egyszer, győzelemre néped,/ Csaba királyfi, csillagösvényen!”

Egy másik székely monda a Tejutat Szépasszony Vásznának tartja: 
“A szépasszony hűtlen lőn kedveséhez. Ez arcul csapta őt, s letűnt a feneketlen kristálytóba, ezt mondván: Várhatsz engem ezer esztendeig! A szépasszony most kedvesét ezer esztendő óta várja, éjjelenként kiteregetve vásznát s estve-reggel a kristálytó vizével öntözgetve azt, mi aláperegvén szüli a harmatot.”

Ismert elnevezés a Szalmásút is. Ehhez hasonlatosak a Szalmaút, Szómásút, Szalmahullató Út, Pelyvaút, Pozdorgyás Út elnevezések. Többnyire a Göncölszekér utasai, máshol a cigányok szórták szét a szalmát. Innen erednek a Cigányút, Cigányok Útja nevek. 

Fotók: NASA
-rizner-