A világ nagy járványai. A pestistől a koronavírusig

PESTIS (fekete halál)
A pestis 1894-ig gyógyíthatatlan betegségnek számított, a járvány idején sok helyen a lakosság fele bele is halt.
A pestis fő formái: a bubópestis,  a szeptikémiás pestis (amikor a véráramban terjednek szét a kórokozók) és a tüdőpestis.
A bubópestis akkor alakul ki, ha az embert fertőzött  bolha  csípi meg. Általában a lágyéki nyirokcsomók jellegzetes elváltozásával, megnagyobbodásával (bubó) jár. A  fertőzés  a nyirokcsomókból a véráramba kerülve vérmérgezést (szeptikémiát) okoz.
A szeptikémiás pestis a baktériumok vérbe jutásával kezdődik. A baktériumok jöhetnek kívülről, nyílt sebeken keresztül, vagy lehet a másik két típus szövődménye is.
Tüdőpestis terjedése speciális, mivel cseppfertőzéssel terjed az influenzához hasonlóan.
Nagy járványok:
– 541–42-ben szörnyű dögvész pusztított Konstantinápolyban, akkor naponta mintegy 10 000 ember halálozott el, és 541 ősze és 542 tavasza között 200 ezer fő volt a járványban elhaltak száma, ami az akkori Bizánc lakosságának mintegy 40 százaléka lehetett.
– Európában az első nagy pestisjárvány 540 után dúlt, miután egy, kb. 535-ben bekövetkezett globális éghajlatváltozás miatt a pestisbaktériummal fertőzött rágcsálók Kelet-Afrikából északra vándoroltak.
– A legnagyobb európai pestisjárvány 1347-1353 között zajlott. Ekkor a genovaiak, lehet mondani, hogy biológiai fegyverként használták a pestisben elhunytakat, hiszen holttestüket katapulttal belőtték a krími várba, s terjed így a pestis arra, amerre a várból elmenekülők útvonala volt.
– Magyarországon többször is pusztított pestis járvány. A legnagyobb pusztítás a Rákóczi szabadságharc idején történt. Becslések szerint az egész szabadságharcban 80 ezer ember halt meg, a járványban 410 ezer.

SPANYOLNÁTHA
A halálozások pontos adat a mai napig nem ismert. Egyes kutatók szerint 20 millió áldozatot követelt, mások szerint azonban 100 milliónál is több ember halt meg ebben a járványban. A spanyolnáthának is nevezett világjárvány 1918 és 1920 között söpört végig a Föld országain.

Szakértők szerint az áldozatok magas száma legalább két okra vezethető vissza. Egyrészt az ekkor már négy éve tartó, kegyetlen első világháború lövészárkaiban harcoló, legyengült egészségi állapotú, és immunrendszerű, a legalapvetőbb higiénés követelményeket is nélkülöző, alultáplált, 20-40 év közötti férfiakat nagyon könnyen meg tudta betegíteni az akkor újonnan felbukkant influenzatörzs. Emellett pedig az is szerepet játszott a halálesetek magas számában, hogy éppen ez volt az a korosztály, amely életkora miatt nem találkozott még komolyabb influenzajárványokkal, így semmilyen módon nem volt védett a kórokozóval szemben.

A spanyolnátha három hullámban jelentkezett: először 1918 tavaszán, majd őszén, végül sok helyen 1919-ben is fellépett. Első alkalommal nem járt sok halálos áldozattal, ezzel szemben az 1918 őszi, illetve az 1919-es hullám már igen. Az őszi hullám csúcspontján  az emberek kétharmada elkapta.


FEKETE HIMLŐ
A betegség cseppfertőzéssel terjed, s éppen ez a  tulajdonsága tette alkalmassá arra, hogy már a XVIII. században biológiai fegyverként alkalmazzák.
1763-ban, az indiánlázadás idején a brit csapatok parancsnoka javasolta himlőjárvány elterjesztését az indiánok között azzal, hogy  fertőzött takarókat adott számukra.

A fekete himlő, amelyik 60 millió ember haláláért felelős , Európában csak a VI. században jelent meg, a XIII−XVI. században azonban már visszatérő, gyilkos járványokat okozott.
 A legnagyobb pusztításért azonban az Újvilágban felelős, hiszen az európai hódítók megjelenése után – az amerikai kontinensen mindaddig ismeretlen betegség – olyannyira gyorsan terjedt, hogy alapjaiban roppantotta meg az akkor már ezeréves Azték Birodalom katonai és gazdasági erejét.

KOLERA
Őshazája Ázsia (elsősorban India térsége), de a  közlekedési útvonalak fejlődésével 1817-ben kitört innen, s elérte Európát. Az „öreg kontinensen” robbanásszerűen terjedt el, 1826, valamint 1971 között 7 nagy járványt okozott, amelyekben egymilliónál is több ember vesztette életét. Egyes orvosok szerint az utolsó járvány még a mai napig is tart, és elsősorban a szegények között szedi áldozatait.

Magyarországon kétszer volt komolyabb kolerajárvány: 1832–33-ban, valamint 1872–73-ban. A megbetegedések száma mind a két esetben meghaladta az 500 ezer főt, és mivel a betegség halálozási aránya abban az időben 50 százalék körüli volt, így  a halottak száma is nagyon magas lehetett.

KIÜTÉSES TÍFUSZ
A kolera mellett  a háborúk másik rettegett betegsége a kiütéses tífusz volt. A tífuszjárványok a XVI−XIX. századi Európa háborúinak állandó velejárói voltak, a téma szakértői szerint a betegség több millió ember haláláért felelős.

A tífuszjárványok a XVI−XIX. századi Európa háborúinak állandó velejárói voltak, a téma szakértői

VÉRHAS
A tífusz és a kolera mellett a háborúkat végigkísérő harmadik betegség a vérhas volt, ami egy baktérium okozta, magas lázzal, hasi görcsökkel és véres hasmenéssel együtt járó megbetegedés. Több ezer katona halt meg e fertőzés következtében.

KORONAVÍRUS
A „koronavírus” elnevezés egy gyűjtőnév, amely a  Coronaviridae család alcsaládjába tartozó fajok általános elnevezése. Nevüket elektronmikroszkópos képük alapján kapták, melyen a burokba ágyazott fehérjetüskék (egy csillagászati jelenséghez  hasonlítva)   a Nap koronájához hasonlóan kitüremkednek a felszínből.
Az első koronavírusokat az 1960-as években fedezték fel. Négy különböző humán koronavírus folyamatosan jelen van az emberekben. Ez a négy humán koronavírus általában télen felélénkül, nyáron pedig elcsendesül.

A további három „új koronavírus” (novel coronaviruses) ellen az embereknek nincs korábban szerzett immunitása. Ezek a vírusok hatékonyan képesek szaporodni a szervezetben, és képesek kikerülni az ember veleszületett immunvédelmét.
2019. végén új koronavírus  egyike, (COVID-19) jelent meg a kínai Vuhan városában, s terjed ma szerte a világban. Nem állunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk: ez a járvány a történelem korai időszakában, a középkorban a pestishez hasonló pusztítást végzett volna.

Borítókép: wikipédia