Felfüggesztették a Fidesz néppárti tagságát

Azonnali hatállyal (190 igen és 3 nem)  határozatlan időre felfüggesztik a Fidesz néppárti tagságát. Manfred Weber azt mondta, a Fidesz kizárása nem került le a napirendről, de majd az értékelő bizottság jelentése után döntenek erről.

A felfüggesztés részeként a Fidesz nem vehet részt a Néppárt ülésein, nem szavazhat és jelölteket sem állíthat a pozíciókra.

Az EPP honlapján az alábbi hivatalos tájékoztató olvasható.

“Az Európai Néppárt (EPP) Politikai Közgyűlésének szavazása után a Fidesz magyar párt tagságát az EPP elnökségének közös javaslata és a Fidesz közös javaslata után azonnal hatályon kívül helyezték (190  ,  3  ellen). A felfüggesztés azt jelenti, hogy a Fidesz többé nem lesz jelen bármelyik pártmegbeszélésen, nem rendelkezik beszédidővel, szavazati joggal, és nem jogosult pályázati javaslatok benyújtására.

Az ülésen az EPP elnöke,  Joseph Daul  kijelentette:

„Az EPP értékek pártja, és minden tagnak tiszteletben kell tartania azokat az elveket, amelyek minket egyesítenek. Ma a belső demokrácia beszélt. A 13 tagú felek kérésére a Fidesz felfüggesztését a további értesítésig szavaztuk. Ez a döntés nem volt könnyű. Az Európai Alapítványok és az európai sikerek egyik pártjaként az EPP értékek jelzője és annak kell maradnia. Minden tagunknak példát kell mutatnia.

Nem tudunk kompromisszumot kötni a demokrácia, a jogállamiság, a sajtószabadság, az egyetemi szabadság vagy a kisebbségek jogai tekintetében. És az EU-ellenes retorika elfogadhatatlan. Meg kell szüntetni az EPP és a Fidesz közötti különbségeket.

Az értékelési bizottság figyelemmel kíséri a Fidesz által elfogadott feltételek teljesülését. A testületet az Európai Tanács korábbi elnöke és  Herman Van Rompuy  volt miniszterelnök (Belgium) elnöke, majd a korábbi európai parlamenti elnök  Hans-Gert Pöttering  (Németország) és  Wolfgang Schüssel  (Ausztria) volt kancellárja alkotja . A későbbiekben jelentést nyújtanak be az EPP elnökségének. “