Önkéntesek Hete: a szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a figyelmet a Rózsaszín Sétával

A Kazincbarcikai  Önkéntesek Hete kedden folytatódott, a „Teljes Életért” Egyesület Rózsaszín Sétájával. A résztvevők a Bányász Klub elől indultak, s a Tardona- patak hídjára kötötték fel a figyelemfelhívó lufikat, szalagokat.

 A „Teljes Életért” Egyesület története 2005 tavaszán kezdődött, amikor az onkológiai gondozóba járó emlőrákban érintett hölgyek úgy érezték, többre lenne szükségük a várótermi röpke beszélgetéseknél. Olyan alkalmakra vágytak, mikor sorstársaik társaságában lehetnek, olyan helyre, ahol nem kell elmagyarázni, milyen sokat jelent egy kedves szó, egy baráti ölelés azoktól az emberektől, akik pontosan érzik, tudják, mit jelent szembesülni és harcolni azzal a betegséggel, mely nemcsak a testet, de a lelket is megviseli, főképp a női lelket, mely mindig törekszik a jóra, a szépre, a harmóniára. Ezt a harmóniát bontja meg a mellrák, mely ellen számos szervezet, aktivista, orvos és kutató harcol világszerte, és akikhez csatlakozott – 2008 júniusa óta már hivatalos szervezetként- a Kazincbarcikai „Teljes Életért” Egyesület. Mindezt a Rákbetegek Országos Szövetségének kötelékében teszik, csatlakozva egy olyan országos hálózathoz, mely számos daganatos beteg testi-lelki gyógyulásának támogatását vállalta magára.

A tegnapi „Rózsaszín Séta” előtt  Tokai Edit, az egyesület elnöke szólt a hétvégi Budapesti rendezvényről, melyen szervezetük is részt vett. Nem csak a „Teljes Életért” Egyesület tagjai utaztak fel a budapesti rendezvényre, hanem a városban működő több civil szervezet képviselői is
 elfogadták a meghívást,  s velük tartottak.
Mint mondta a Mariott Hotelben  szenzációs előadásokat hallhattak, s felemelő volt utána a kivilágított Lánchídon átvonulni művészek kíséretében.

Magyarországon évente kb. 4.000 új betegnél diagnosztizálnak emlőrákot. 30.000 beteg áll kezelés alatt. Ha a családtagokat, rokonokat, barátokat is figyelembe vesszük, több százezer ember mindennapjait érintheti csak ez az egy betegség.
Éppen ezért fontos az, hogy a szűrővizsgálatokon minél többen vegyenek részt. Az időben felismert betegség könnyebben gyógyítható, nagyobba túlélés esélye. Ennek fontosságát  igyekeznek eljuttatni sétájukkal, rendezvényeikkel az emberekhez.

Megkérdeztük Szitka Péter polgármestert, miért érezte szükségesnek, hogy részt vegyen ezen a sétán? Mind mondta,  egy polgármesternek kötelezettsége személyes jelenlétével támogatni a társadalmilag hasznos rendezvényeket, vagy az azt szervező közösségeket. Ráadásul a „Rózsaszín Séta” egy nagyon fontos dologra, a szűrővizsgálatok fontosságára igyekszik ráirányítani a figyelmet.

A galéria a képre kattintva nyitható meg.