Mi célt szolgál a BorsodChem “túlméretes” szállítmánya?

A sajtóhíreket sokáig uralta, hogy túlméretes szállítmány érkezik, érkezett Kazincbarcikára a BorsodChemhez. Miután arról nem volt információ, hogy mi célt szolgál ez a különleges szállítmány, megkerestük a cég kommunikációs munkatársát, s tőle kértünk információt. Köszönet érte, hogy néhány órán belül, rendkívül szokatlan gyorsasággal válaszoltak.

Elmondták, hogy a BorsodChem (BC) legmagasabb, összesen hatvan méter magas építménye áll össze abból a két készülékből, melyekkel kicsivel több mint egy hónapja haladt át az egész megyén egy túlméretes szerelvény .

Nem mindennapi
A két készülék még január 21-én hajóval „kelt útra” Belgiumból, Budapesttől pedig közúton folytatta az útját Kazincbarcikára.Miskolcra a 3-as főúton érkeztek, Szirmabesenyőn áthaladva értek a 26-os főútra, majd Sajószentpéteren keresztül jutottak el a BC-be.
„A borsodi szakaszon kilenc körforgalmon kellett áthajtaniuk, több vasúti átjárót ideiglenesen feszültségmentesíteni kellett. Az egész útvonalon több közlekedési táblát szintén ideiglenesen el kellett távolítani, csak a miskolci szakaszon húszat” –tájékoztatott társaság.

Mi is takar az a túlméretes szállítmány?
„A torony egy úgynevezett kristályosító egységből és egy ehhez tartozó puffer­tartályból áll, mindkettőt a svájci Sulzer Chemtech Ltd. tervezte. A készülékek paramétereit tekintve a következő méreteket kell elképzelni: a kristályosító egység súlya üresen 130 tonna, átmérője 3,6 méter, hossza 30 méter, a puffertartály súlya üresen 100 tonna, átmérője 3,6 méter, hossza 29 méter.

A cipőipar is használja
A kristályosító egység minimum 50 ezer tonna/év kapacitású lesz, melyet a gyár az MDI-izomerek szétválasztására használ majd. Ezek alapján tiszta MDI és az úgynevezett MI50 keletkezik. A tiszta MDI-t pedig – és innen az egész már sokkal kézzelfoghatóbb – főleg a cipőipar használja, ezt a BorsodChem többek között Törökországba és Olaszországba tervezi exportálni. Az MI50 „lágy habokat” pedig variáns és prepolimer gyártására használják, a cég erre a célra tervezi értékesíteni.
Az észak-borsodi vegyipari óriás életében mindenképpen fontos beruházás a mostani, hiszen a Világgazdaság tavaly novemberi cikke szerint a BC 2017-es 1,7 milliárd eurós teljes árbevételéből 545 millió keletkezett az MDI eladásából, és a terméket túlnyomórészt külföldön értékesíti.

-rizner-