Egy csodálatos tehetség-Sárvári Melinda

Sárvári Melinda Vadnán lakik,  a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma tanulója. Bájos, tisztelettudó, s legfőképp kedves ifjú hölgy.  Két alkalommal hallottam őt énekelni, s mindkét alkalommal elvarázsolt. Először a Tardonán, a  március 15-i ünnepségen, majd a vadnai szüreti rendezvényen. Idén ismét itt futottunk össze. S ha már a sors felkínálta a lehetőséget, beszélgettünk vele az életéről, a zenéről.

-Mióta énekelsz nyilvánosság előtt?
– Kicsi korom óta nagyon szeretek énekelni, körülbelül 6-7 éves lehettem amikor először nagyobb közönség előtt mutathattam meg énektudásomat.

-Milyen rendezvényeket szoktál fellépni?
-Nagyon sokfelé és sokféle rendezvényen volt lehetőségem énekelni. A környező településeken, de az ország távolabbi részein is, mint például Tatabányán, Budapesten, valamint a Balatonnál Szóládon. Énekeltem egyházi és kulturális rendezvényeken, pl.: fesztiválokon, nemzeti ünnepeken, születésnapokon, céges rendezvényeken, szakmai konferencián.

-Sárospatakon tanulsz. Mi szeretnél lenni?
-Most az orvosi pálya érdekel. Még nem tudom, hogy fogorvos, vagy általános orvos, de jelenleg e hivatás felé orientálódok. Az, hogy az iskolai utam Sárospatak után merre visz, még a jövő kérdése, de az éneklést mindenképp szeretném folytatni.

-Milyen terveid vannak a zenei a zenei pályán?
-Mivel nagyon szeretek énekelni és szeretem a zenét, szeretném ha az éneklés és a zene is az életem része maradna. Továbbra is szívesen fogadom a meghívásokat, felkéréseket egyházi és kulturális rendezvényekre, ahol igyekszem mindig az alkalomhoz illő dalokat választani.

Tanulsz énekelni?
-7 éves voltam amikor először mondtam anyának, hogy én szeretnék énekelni tanulni. Akkor anyáék kerestek nekem egy énektanárt, akihez évekig jártam heti rendszerességgel. Mióta Sárospatakon tanulok, erre már idő hiányában nincs lehetőségem.

-Milyen műfajban szeretnél kiteljesedni?
-Többféle műfajban énekeltem már, kedvelem a népdalokat, az egyházi énekeket, könnyűzenét, pop slágereket. Egyik sem áll tőlem távol, és egyenlőre nem is szeretnék választani közülük.

-Ma nagyon ritka az, hogy a fiatalok ennyire elkötelezettek legyemnek az értékek mellett, s ennyire tisztában legyenek terveikkel.  Mit tudnál üzenni kortársaidnak? Mi vezérel téged, ami esetleg őket is vezérelhetné?
-Református családban és iskolában, református értékrend szerint nevelkedtem. A hitem átsegít a nehézségeken, és egy biztos alapot ad a terveim, céljaim megvalósításához. Kedvelem a népi hagyományokat is. Kicsi korom óta énekelek népdalokat és néptáncolok. Nagyon szeretem mindkettőt, az életem részei lettek. Szerintem , ha valaki szeret valami értékes vagy érdekes dolgot és felvállalja azokat, az által előbbre tud lépni.


Mondod, hogy szeretsz táncolni. Még nem láttalak táncolni,  melyik együttesben táncolsz?
-8 évig néptáncoltam a Csomasz Tóth Kálmán Református Alapfokú Művészeti Iskolában. Emellett évekig táncoltam az Avas Néptáncegyüttes ifjúsági csoportjában, akikkel számtalan rendezvényen népszerűsíthettük a népi hagyományokat. Most is táncolok Sárospatakon heti rendszerességgel, de nem együttesben. Különleges helyet töltenek be az életemben a néptánc és a népzene is.

-Milyen a diákélet Patakon?
-Nem szerepelt a terveim között hogy ilyen messzire elkerülök az otthonomtól, de miután az iskolalelkészünk ajánlotta ezt a gimnáziumot, és elmentünk megnézni, az első alkalommal éreztük hogy ott a helyem. Az elején kicsit nehéz volt elválni a családomtól, de itt mindenki olyan szeretettel, kedvességgel és segítő szándékkal vett körül, hogy ez segített könnyen beilleszkedni. Itt is nagyon sok lehetőségem nyílik arra, hogy olyan tevékenységekben részt vegyek amik közel állnak hozzám. Tagja vagyok az iskola dicsőítő zenekarának, a kollégium kórusának, a diákpresbitériumnak. Lehetőségem van heti rendszerességgel teaházat is szervezni. Ide azért járnak a diákok hogy jobban megismerjék egymást, időt tölthessenek egymással, jól érezzék magukat, és nagyokat nevessenek. Az iskolarádióban én olvasom a mindennapi hirdetéseket, alkalmanként a reggeli áhítatokat. Évente több alkalommal diákkoncertek is vannak a gimnáziumban, amelyeknek rendszeres fellépője vagyok. Mindemellett bibliaórák, szakkörök aktív résztvevője vagyok. Ezek a programok mind a közösség építését is szolgálják.  Valamint nagyon jók a szobatársaim is, akikkel szoros kapcsolatban állok. Támogatjuk egymást és iskolán kívül is megtaláljuk a közös programlehetőségeket. Ha újra lehetne iskolát választanom, újra a Refit választanám. Hiszen itt nagyon jó a kollégiumi közösség, és a tanuláshoz biztosított segítő, támogató közeg is. Összességében úgy gondolom, jó Sárospatakon diáknak lenni.

-Színpadra szólítanak, hamarosan fellépsz. Én azt kívánom neked, terveid sikerüljön valóra váltani. S kívánom, hogy sokszor hallhassuk éneked, mert csodálatos hangod van.
-Köszönöm szépen!