Duális Tanévnyitó Ünnepség a BorsodChem-nél

A BorsodChem Zrt. Duális Tanévnyitó Ünnepségét szerda délután tartották a Radnóti Közösségi Házban.   Ezzel hivatalosan is megkezdődött a duális képzés keretében a vállalattal szerződésben álló, összesen immár 75 középiskolás és egyetemi hallgató 2024/25-ös vállalati tanéve.

A BorsodChem duális képzőhelyként még 2016-ban csatlakozott a felsőfokú képzési rendszerbe.
Azóta 3 egyetemmel létrehozott együttműködési megállapodás keretében már közel 70 vegyész-, anyag-, gépész- és villamosmérnöknek, valamint közgazdásznak tanuló egyetemistával kötöttek hallgatói munkaszerződést. A szeptembertől becsatlakozó új résztvevőkkel együtt jelenleg 34 duális hallgatóval büszkélkedhet a Vállalat.
Középfokon az Irinyi János Református Oktatási Központ vegyésztechnikus tanulói 2022-től vehetnek részt a duális gyakorlati képzésben. A mostani tanévtől már 3 évfolyamon folyik az oktatás az újonnan kialakított tantermekben és a tanlaboratóriumban, összesen 41 tanuló számára.

A tanévnyitón a vállalattal szerződésben álló duális vegyésztechnikus tanulók, a felsőfokú duális hallgatók mellett részt vettek a vállalat vezetői, a miskolci és a debreceni egyetem, valamint az Irinyi János Református Oktatási Központ  képviselői, a város vezetése.

Elsőként Kruppa László, a BorsodChem Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a tanulókat, a vendégeket, majd szólt arról, hogy az idén 75 éves cégnél 75 tanulóval indul a képzés. Ezt követően azokról  a széles körű  kapcsolatokról beszélt, amelyek az egyetemekkel és az Irinyivel  kialakultak, s melynek során képzett munkavállalók léphetnek ki a munkaerő piacra. Említést tett arról is, hogy dolgozik közül többen a BC támogatásával szereztek doktori címet az egyetemeken.

Ezt követően arról beszélt, hogy a BorsodChem Zrt. felelős munkahely, ahol igyekeznek megbecsülni a munkaerőt. Szólt arról a sokrétű juttatásról, melyet a cég biztosít munkavállalóinak, s megemlítette, hogy ezekkel a BorsodChem Zrt. az országos átlag feletti juttatást biztosítja munkavállalóinak.

A továbbiakban Gérus Béla az Irinyi János Református Oktatási Központ szakmai főigazgató-helyettese, Prof. Dr. Viskolcz Béla a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Kémiai Intézet intézetigazgatója, valamint Prof. Dr. Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar dékánja szólt a BorsodChem Zrt-vel kialakult szakmai kapcsolatról. Kiemelték, hogy egyedülálló és példaértékű  az a szakképzési  modell, ami itt működik.

A hivatalos köszöntőket követően Patrick Lu Hongjie, a BorsodChem Igazgatóságának elnöke és Kruppa László vezérigazgató emléklapokat adott át a duális képzésbe most bekapcsolódott tanulóknak. A tanévnyitó ünnepség kellemes hangulatú állófogadással zárult, ahol az új hallgatók számára lehetőség nyílt megismerkedni egymással, valamint a BorsodChem vezetőivel és a duális képzést koordináló munkatársakkal.



Hihetetlen, hogy mennyi dicséretet kapott  az oktatási intézményektől a BorsodChem. S az  tapintható volt, hogy nem holmi gesztusról van szó, hanem valós tényekről. Hogyan érintette ez a céget? Erről kérdeztük Patrick Lu Hongjiet, BorsodChem Zrt. Igazgatótanácsának elnökét , valamint S Varga Béla HR és Kommunikációs igazgatót.

Patrick Lu Hongjie :
– Örülök annak, hogy az iskolák nagyra értékelték vállalatunkat, s hogy nagyon jó együttműködést tudunk létrehozni. Ez egy kétoldalú kapcsolat, ami a vállalatnak is jó, s az iskoláknak is jó. Nagyon reméljük, hogy továbbra is jó együttműködést tudunk folytatni.

S Varga Béla:
– Én azt gondolom, s minden szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy ezek a vélemények megalapozottak voltak, habár mi sohasem lehetünk teljesen elégedettek. Mindig van lehetőség javulni, s igyekszünk is ezt tenni.  Mindkét egyetemmel évtizedekkel ezelőtt elkezdtük az együttműködést. A Miskolci Egyetemmel a közelség miatt pedig rendkívül erős és intenzív a kapcsolat. Nem oly rég  tekintettük át, hogy közel 450 olyan dolgozónk van, aki a Miskolci Egyetemen diplomázott, ezt mi  nagyon fontos mérföldkőnek tartjuk.  Mindkét egyetem jelen lévő képviselője szólt arról, hogy egyetemeiken a BorsodChem volt a katalizátora annak, hogy elindult náluk  a vegyészmérnök  képzés, nem csak alapszakon, hanem Mesterképzés formájában is. A Miskolci Egyetemen az idei évben rekord számú hallgató, 92 fő kezdtem meg tanulmányait a vegyész szakon. Úgy gondolom, ezek az eredmények bizonyítják, hogy valós teljesítmények állnak mögöttünk, s nagyon szoros az együttműködésünk. Mi azt gondoljuk, a mára kialakult munkaerőpiaci viszonyok arra ösztönöznek minket, hogy még szorosabbá váljon az együttműködés az érintett intézményekkel, jobban nyissunk az egyetemek felé. Ebbe beleértjük a BorsodChem dolgozók részvételét a képzésben, vagy a BorsodChemről szóló tananyagokat is.

Szitka Péter polgármester  is részt vett az eseményen.  Azt kérdeztük tőle, mennyire tartja fontosnak ezt az eseményt a város szempontjából?
-Fontos az, hogy olyan jellegű képzés van Kazincbarcikán ami az egyetemekkel, az egyházzal a város jövőjét építi. Most, amikor azt halljuk, hogy bizonyos szakokon kevés a hallgató, vagy el sem indul a képzés, akkor megnyugtató, hogy a vegyész szakon, mind a duális képzésben, mind az egyetemeken, rekord számú hallgató van. E mögött sok-sok munka húzódik meg. Része van ebben annak is, amit évekkel ezelőtt a BorsodChem és az egyház képviselőivel együtt kezdtünk el, más országokban zajló tanulmányoztunk. Olyan alapokat kerestünk és olyan dolgokra kerestünk választ, amelyek érdekeltté teszik a diákot ebben a képzésben , hiszen amikor  a   szakmát elkezdi elsajátítani, már láthatja jövőjének alakulást is. Nevezetesen arról van szó, hogy a diák az első naptól kezdődően magas színvonalú képzést kapjon a gyakorlati helyen, s már ekkortól kezdve lássa a jövőjének lehetőségeit, akár a biztos munkahelyet is , ami nélkül sikeres felnőtt lét nem képzelhető el.  Számunkra ami nagyon fontos, hogy ezekben a kérdésekben partnerségre találtunk a BorsodChemmel, az egyetemekkel és az egyházzal. S ez a négyes összefogás  sok-sok kazincbarcikai polgárt érint most,  s a jövőben is. S ez a négyes összefogás  sok-sok kazincbarcikai polgár jövőjének, boldogulásának záloga.

A galéria a képre kattintva tekinthető meg.