Továbbra is jelentősen csökken Borsod Vármegye városainak népessége (adatok)

Borsod Vármegyének a megyeszékhellyel együtt 28 városa van.
A legkisebb  lélekszámú Pálháza, 935 fővel.
Megyénk legnépesebb városai: Miskolc, Ózd, Kazincbarcika, Mezőkövesd.

Az elmúlt évek során a legnagyobb arányú népességcsökkenést Miskolc, Ózd, Kazincbarcika, Sárospatak és Sátoraljaújhely szenvedte el.

A rendszerváltás óta több mint 110 ezer több fővel csökkent városaink népessége. Jellemző, minden város népessége csökkent, Rudabánya kivételével , bár az ő esetükben is mindössze néhány fős a növekedés.

Érdekes, hogy olyan prosperáló ipari üzemmel rendelkező városok lakossága is csökken, mint Szikszó, Tiszaújváros, Kazincbarcika, Alsózsolca.

A BorsodChem Duális Tanévnyitóján kérdeztük Szitka Pétert, Kazincbarcika polgármesterét a népességgel kapcsolatos adatokról. Nevezetesen azt kérdeztük, mennyire megalapozottak az ellenzéki pártok, közösségek ígéretei, miszerint, ha ők vezetnék a várost, megállítanák a népességcsökkenést. (A beszélgetés idején még nem voltak ismertek a KSH 2024. január 1-jei adatai)

Szitka Péter elmondta, hogy sok településen ez az ellenzék kedvelt programeleme, ennek sok valós tartalma nincs. Ha valaki figyelemmel kíséri a népmozgalmi adatokat, láthatja, hogy a kormány hatalmas energiákat mozgósít  e területen (törvények, támogatások), sajnos a hozadéka kevés, továbbra is öregszik a társadalom, csökken hazánk népessége. Ez európai tendencia, az okok feltárása megérne egy komoly kutatást. Borsod ráadásul a hazai régiók tekintetében is nehezebb helyzetben van, itt minden várost érint a népességcsökkenés.
Kazincbarcika városvezetése sok formában igyekszik segíteni e tendencia megállítást. Ilyen  pl a mostani duális képzés munkaerő piaci hozadéka, amin hosszú éveket dolgoztunk együtt a BorsodChemmel és a képző iskolákkal. Az ilyen lehetőségeket támogatjuk, mert a felnövekvő generáció munkaerő piaci esélyeit növeljük, valamint azt a reményt, hogy városuk polgárai lesznek a végzett hallgatók.

(A szerkesztőség munkáját nehezítette, hogy eddig nem tapasztalt adatmódosítások szerepeltek az utóbbi 3 évre vonatkozóan, minden település vonatkozásában. Az új adatok felvezetése, a korábbiak egyeztetése, módosítása során tévedhettünk, melyért elnézést kérünk. Ez az adatokat, azok nagyságrendjét, tendenciáját nem befolyásolja.)

Borítókép: illusztráció-elutazunk