Boldva: Aludttej Fesztivál a vidám hangulat és az értékek jegyében

Ma rendezték meg Boldván a 11. Aludttej Fesztivált. Mint a köszöntőkben elhangzott, nem csupán egy szórakoztató rendezvényről van szó, hanem értékteremtésről, értékmegőrzésről.
Mert érték a régmúlt idők termesztési, táplálkozási szokásainak a felidézése, átmentése az utókor számára. S érték a közösségteremtés, a közösségi együttlét igényének  kultúrájának, erősítése.

Egy fesztiválról van szó, mely a megyei értéktár része.
Egy fesztiválról van szó, melyet sok-sok helyi önkéntes segített, munkájukat megköszönte mind Szabóné Tóth J. Judit polgármester, mind Demeter Zoltán országgyűlési képviselő.
S jár is a köszönet, mert hihetetlenül sokat dolgoztak az önkormányzat és az intézmények  munkatársai, a települési képviselők, és sok  boldvai lakos annak érdekében, hogy ez a nap zökkenőmentesen teljen el.
Egy valódi összefogás jött  létre  a fesztivál sikeréért,  s ez hangulatában jelen volt a fesztiválon is. A kedvesség, a türelem, a jó hangulat mind-mind kisugárzott. Ami nem a szervezőkön múlott, az az időjárás. Délelőtt a vacogtató hűvös, délután az eső. De ahol a lelkekben meleg van, ott düböröghet a program, s dübörgött is, sokan eljöttek átélni a közösségi együttlétet.

A programok egyik fontos  része a főzőverseny volt, melyre 20 csapat jelentkezett, az időjárás bizonytalansága miatt 15 csapat vett részt. Három kategóriában történt a megmérettetés. Húsleves, melynek külön díjazott eleme volt a „tőtike”. Megmérettettek a tárcsás és roston sült ételek, valamint a bográcsban főtt étkek.   A verseny  fővédnöke Maksa Zoltán volt, a zsűri elnöke pedig Csetneki László gasztronómus. Ő irányított  az önkormányzat 200 literes edényében készült aludttejes raguleves főzését (megkóstoltuk, finom volt!), s ismertette a verseny eredményét. Csetneki László  és polgármester asszony adta át a főzőverseny díjait.

A fesztivál minden programeleme sikert aratott, a délután kiemelten várt eseménye a gólyalábasok műsora, valamint a Maksa híradó, azaz Maksa Zoltán előadása volt.

A fesztivál szép gesztusa, hogy elismerő oklevelet, díjat adnak át azoknak, akik   Boldváért, a  boldvai közösségért sokat tettek.
Idén Verebélyi Norbert, Ziliz polgármestere kapott elismerést, a két település együttműködésében végzett munkájáért. Díjazták Kiss László fotós munkáját, aki Boldva életének eseményeit dokumentálja az utókor számára. S a  boldvai fiatalok életében végzett sport tevékenységéért kapott elismerést Sira László Zoltán testnevelő tanár.

Mindent egybe vetve, egy kellemes hangulatú, értékekkel bíró esemény volt az idei, immár 11. Aludttej Fesztivál Boldván.

A galéria a képre kattintva tekinthető meg.