Katonai Hagyományőrző Nap és MATASZ honvédelmi toborzó Boldván

Ma tartották Boldván a Katonai Hagyományőrző Napot és a MATASZ honvédelmi toborzóját. A helyi szervezők:  az önkormányzat, a Boldvai  Katonai Hagyományőrző és Haditechnikai Egyesület, valamint sok-sok önkéntes.  S természetesen a szervezők egyike volt a Magyar Tartalékos Szövetség.
A rendezvény a színpadi műsorral, köszöntőkkel kezdődött. Katonaverseket hallhattak a jelen lévők, majd katona dalokat énekelt  a boldvai kórus. S a rendezvény egyik fénypontja volt az óvodások műsora, akik a katonai dalokra készített műsorukat adták elő.

A  vendégeket Szabóné Tóth J. Judit, Boldva polgármestere köszöntötte. Elsőként a rendezvényt létrehozóknak, segítőknek mondott, köszönetet. Mint ahogyan fogalmazott, „köszönetet kell mondani egy lelkes csapatnak, egy kreatív közösségnek, a Boldvai Katonai Hagyományőrző és Haditechnikai Egyesület minden tagjának. Az ő kitartó és következetes munkájuknak az eredménye, hogy a mai napon ma itt, együtt ünnepelhetünk… A szervezet eddigi működése során aktív részese lett községünk életének, támogatja rendezvényeinket és hozzájárul történelmi emlékeink gondozásához.
Köszönetet mondott a kiállításra felajánlott, otthon őrzött, féltett anyagokért, a műsorban résztvevőknek, s annak a sok-sok önkéntesnek, akik segítették, s most is segítik a rendezvény sikerét.
Mint mondta: fő célkitűzésük a magyar katonai örökség ápolása, ezzel erősítve a magyarságtudatot, a hazaszeretet érzését, a nemzeti értékek megbecsülését és nem utolsó sorban szolgálni a honvédelmi nevelés ügyét.

Végezetül egy aktuális ügy, az orosz-ukrán háború kapcsán emelte ki az alábbiakat. “A háború árnyékában élünk… tőlünk nem messze, határainkon túl naponta honfitársaink százai adják életüket  a harctéren… nem lehet nem beszélni erről.”

Köszöntőjét az alábbi gondolatokkal zárta: „Azt kívánom, hogy… a felnövekvő nemzedékek csak az iskolában tanuljanak csatákról, háborúkról, csak ott énekeljenek harci indulókat, a mai gyermekek csak a kiállítások tárlatából ismerjék meg a fegyvereket és harci eszközöket, SOHA ne kelljen… zászlóval a kezükben a harcmezőre vonulni és életüket a mindenki számára oly fontos békéért.”

Ezt követően Gál József MATASZ elnök  mondta el gondolatait. Mint fogalmazott, arra tanították otthon, ha ismereteen helyre megy, illendően mutatkozzon be, s ezt is tette, hiszen nemrég nevezték ki a MATASZ élére.
Köszöntőjében két  fontos, személyes vonatkozású ügyet emelt ki. Az egyik egy baráti beszélgetésen hangzott el, miszerint: „ a honvédelmi nevelés a családokban kezdődik”. E gondolatok valódiságát igazolta elmondott példáival.
Majd arról beszélt, hogy magyar szakos tanárként, a Műemléki Református Templom szomszédságában nem teheti meg, hogy ne idézzen egy középkori leírást Magyarországról. Ott arról írnak, hogy a magyarok egymással vitatkozó nép. Nos, ez nem jó, mondta, s példákkal igazolta e gondolatok igazságát, s annak következményeit. Mint mondta, csak az összefogás viszi előre a közösségeket, s ezt az összefogást jó látni Boldván.

Végezetül Dr. Kresák Zoltán,  a MATASZ Edelényi Járás elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Köszöntő gondolataiban a bizalomról beszélt. Mint mondta, a II. világháborúban magyar katona az akkori viszonyok miatt nem védhette Boldvát. „Magyar katona újra csak akkor jött, amikor építeni kellett. Két hidat a Sajón, hogy újra legyen összeköttetés a megyeszékhellyel. Az egyik vasúti híd egy vándorhíd (Magyarcsanádról), a másik pedig egy hadi híd volt, mely több évtizedig szolgálta az itt élőket.  

Ezt nevezik bizalomnak. Magyar katona itt még nem pusztított csak épített. Bízzunk a magyar katonában, hiszen bennünket véd, óv.”
Majd így folytatta gondolatait: „ Az egyenruha alatt egyforma mindenki, mindegy hogy a falu széléről egy szoba konyhából vagy a rózsa dombról érkezik. Az egyenruha tartást és bátorságot, büszkeséget ad.
Sereg nem születik egyik napról a másikra. A sereg nem egy termék amit megrendelsz és leveszed a Tesco polcáról. A seregért tenni, dolgozni és áldozni kell! A legkisebb községben, az ország végein, faluban, városban, iskolában, rendezvényeken át kell adni a Honvédelem ügyének üzenetét: Elsődlegesen, hogy: Szeretem. megvédem.”

Az ünnepség befejező aktusaként Szabóné Tóth J. Judit polgármester az önkormányzat elismerő díját adta át Pachman Istvánnnak, a Boldvai Polgárőr Egyesület új parancsnokának.

A tervek szerint ezt követően katonai bemutatóra került volna sor, de a hatalmas felhőszakadás miatt erre már nem került sor.

Az egyik helyi képviselő gondolataival zárjuk a beszámolónkat. Mint mondta, rengetegen dolgoztak, nagyon sokat, hogy ma minden rendben legyen. Bizonyára elkeserednek, hogy a sok munka másik felét elvitte az eső. Lehet, hogy igazuk is van, de ez az eső a 23. óra 59. percében érkezett, amire a természetnek mindannyiunk érdekében hatalmas szüksége van. Ez talán lehet egy kis gyógyír, mert ez nem egy mindent elmosó rosszindulatú eső, hanem a természet újjáéledésének egyik kulcsfontosságú eseménye, a fontos és jó eső.

A rendezvényen interjút készítettünk Papp Krisztina tartalékos főhadnaggyal. Az interjút  terjedelme, témája, valamint   a rendkívül szuggesztív, sok személyes élménnyel tarkított   párbeszédei miatt külön cikkben közöljük.

A mai boldvai rendezvény más volt, mint a többi hasonló. Talán több volt a szív, az érzelem? Talán a műsor bensőségessége, természetessége? Talán a közvetlen hangulat, az egymásra figyelés? Megannyi kérdés egy szívmelengető rendezvényről.

RJ
A galéria a képre kattintva nyitható meg.