Völgy-parki bunkóságok

Bárki bármit mond, Kazincbarcika játszótereit, sportparkjait sok budapesti agglomerációs településen megirigyelnék. Ennek oka egyszerűen az, hogy az ottani települések zöménél 1-2 „csenevész” park található.

Mi bővelkedünk játszóterekben, élen vagyunk ebben,  s bunkóságban talán ugyan úgy aspirálhatunk az első helyre.
Nem csak az a baj, hogy sokan rongálják, koszolják a tereket, hanem az is, hogy alig néhányan merik  figyelmeztetni a bunkón viselkedőket.
Sokan mondják, nálunk „bárki bármit megtehet”. Valóban jó néhányan úgy gondolják, s „hála a jó égnek”, nap mint nap ezt is  teszik. Nekik joguk van bunkó módon viselkedni. Néhány példa, ami sok játszótérre igaz.

-A parkon át sokan közlekednek a belváros és az Építők útja felé. Természetesen jó néhányan kutyával, dohányozva. Mindkettő tiltott, de őket nem érdekli, a csikket eldobják, a „kutyagumi” marad a gyerekek örömére.

-Népes család szotyizik, természetesen a maghéjat a földre köpködik. A kavicsban sokáig eláll, a kicsik jót játszhatnak benne.

-Van néhány pad az árnyékban, remekül lehet ott sörözni, dohányozni, természetesen a többség a csikket eldobja, na meg a sörös dobozt is. Kit érdekel, hogy tilos dohányozni, italozni?  Példát kell mutatni a gyerekeknek, nem?

– A gyerek játszik, apu, anyu dohányzik. Természetesen vérig sértődnek, amikor megkérem őket, ezt ne tegyék, vagy menjenek a játszótéren kívülre. Milyen jogon meri bárki megkérni őket a játszótéri szabályok betartására? Nekik joguk van ott dohányozni. A szemetes mellett állnak.

-Népes család sörözik, szotyizik, nassol, gyerekek, felnőttek  üvöltöznek, szép lassan mindenkit elriasztanak a környékükről. Így könnyű játékeszközt szerezni!

-Tizenéves fiatalok egy  adott funkcióra készült sporteszközt, játszóeszközt saját szórakozásból látványosan másra használnak. Élvezik, hogy milyen „ügyesek”. Az, hogy az nem arra készült, amire használják, s nem az ő korosztályuknak készült, hanem a kisebbeknek, kit érdekel?

A példákat lehetne sorolni.
Rendszeresen járok ide, kezdetben reggel „nyűttem” az eszközöket. A konfliktusaim miatt délelőttre, délutánra, kora estére tevődött át az ott tartózkodásom. Sajnos minden alkalommal  tapasztalható a rendbontás. Ezekről egyértelműen az érintettek tehetnek, az ő bunkóságukat szenvedik el mások.

Ami közös gond, az a gyerekek pisilése. Általában egy órát vagyok ott, s ez idő alatt 5-6 kisgyereket visznek a  bokrok mélyére. Ezen is változtatni  kellene úgy, mint a bunkó viselkedésen. Mert van egy jó játszóterünk, de tudjuk-e megfelelően értékelni?

Látogassa hírportálunk különböző rovatait!
www.hirozon.hu

Keresse facebook oldalunkat, ahol minden híranyagunk megjelenik:
https://www.facebook.com/hirozon.hu/