Folytatódik a hőség és az aszály

Ezt a cikket több alkalommal is eltávolította a facebook, okát nem tudom, így maradt a próbálkozás a megosztások miatt.

Továbbra is hőségriasztás van érvényben

Folytatódik a kánikula, az ország déli részén a brutális hőség várható a továbbiakban is. Sajnos az aszály is egyre nagyobb területeket érint.
Szombaton 35-41 fokkal tetőzik a hőség, míg északnyugaton „csak” 31-35 fok valószínű. Éjszaka aztán érkezik egy hidegfront, amelyből elsősorban északon és keleten számíthatunk csapadékra záporok, zivatarok formájában, és némi „lehűlés” is jár a nyomában.

Vasárnap a Nyugat-Dunántúlon 30, míg az ország középső és keleti tájain 34-39 fok várható.

Jövő hétfőn aztán mintha mi sem történt volna, 34-40 fokot mérhetünk. Jövő kedden várható az újabb csúcspont 32-42 fokkal. Jelen állás szerint így egymás után hat napon keresztül dőlhetnek napi melegrekordok, ami korántsem átlagos jelenség. Jövő szerdára virradóra ismét hidegfront éri el térségünket, nyomában pedig 32-39, csütörtökön 32-38, pénteken 32-36 fok várható. Ennél több egyelőre nem látszik, de a modellek azt mutatják, hogy szombaton újra melegedés veszi kezdetét, de ez még túl távoli.
A 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 18. (csütörtök) 24 óráig meghosszabbították.

Régiónk időjárása

Régiónkban is folytatódik a kánikula, kicsit szelídebb formában, mint az ország déli részén. Hétfőn és kedden lesz a legmelegebb, 37, 38 fok várható. Talán abban is szerencsésebbek leszünk, hogy a hajnali hőmérséklet 20 fok körül alakul, a déli részek 25-25 fokos hőmérsékletévek szemben,



Ügyeljünk az egészségünkre!

A tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra. A nagy hőséggel együtt jár az olyan betegségek kialakulásának kockázata, mint a hőséggörcs, a hőkimerülés, vagy akár a hőguta. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés, sportolás hőgutát okozhat, életveszélyes állapot is kialakulhat. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet. Régiónk ezen listáját korábban közzétettünk, erről itt tájékozódhat. Fontos tudni, senki nem tagadhatja meg a hőség miatt bajbajutottaknak a segítségnyújtást.

Egyre nagyobb kárt okoz az aszály

Az elmúlt egy hét során csak foltokban hullott 10 mm-t meghaladó csapadék, az ország döntő része teljesen szárazon maradt. A 30 napos csapadékösszeg már egyre kisebb területen, inkább csak északkeleten mutat többletet az átlaghoz képest, az ország nagyobb részén 20-60 mm-es a hiány. A felső 50 cm-es talajréteg országszerte egyre szárazabb, a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti szélén, illetve a Maros-Körös-közének nyugati felén már kritikusan száraz – írja elemzésében a HungaroMet.

Hozzáteszik, hogy a növények nagy területen már csak az ettől mélyebb rétegekben találnak nedvességet, mely még a téli félévben halmozódott föl. Ennek megfelelően az aszályos területek kiterjedése egyre nő, az aszály mértéke fokozódik, a legsúlyosabb a helyzet jelenleg a Duna-Tisza közén, és Szentes-Orosháza-Hódmezővásárhely térségében van.

A folytatásban is marad a hőség, záporok, zivatarok csak elszórtan alakulhatnak ki, csak kisebb foltok ázhatnak meg. Területi átlagban a következő 8-10 nap során számottevő csapadék nem valószínű, így a talaj tovább fog száradni, az aszályos terület kiterjedése jelentősen nőni fog, az aszály fokozódik.