Kár, hogy a bunkóság és a politikai felhang is megjelent a Tour de Hongrie Kazincbarcika szakaszán

Nem az a gond, ha bárki is elmondja a versenyről a véleményét, vagy kifakad bizonyos dolgok miatt. Nem az a gond, ha nem ért egyet azzal, hogy ez a verseny Kazincbarcikát is érintse . A gond egyesek  stílusával van, s  azzal, hogy a közelgő választás miatt politikai felhangot ütöttek meg egyesek.

Az idei Tour de Hongrie  versenybe így a  bunkóság mellett beleszállt a politika is. Lehetett kifogásokat keresni, ki alpári módon, ki politikai stílusban. Mindkettő méltatlan a verseny szakmai színvonalához és nemzetközi méretéhez.

Azok a „ku*va” útlezárások
Sokan az útlezárásokon háborogtak. Egy ilyen verseny ezzel jár, szakemberek, rendőrségi dolgozók végzik, s nem Szitka Péter intézi, mint az néhányan sejtetik. Budapesten évi 50-100 ilyen alkalom is van. A múlt héten a futók miatt volt lezárás, legutóbb a kínai elnök látogatásakor.
Ez ugyanakkor olyan rendezvény, amelyik hatalmas médiahírrel jár, egyetlen település sem hagyná ki, s egyetlen politikai erő sem. Azok sem, akik most jelöltként fakadnak ki az útlezárások hossza miatt. Ha hatalmon lettek volna, ez a verseny ugyan így érintette volna Kazincbarcikát.
Ez egy nemzetközi hírnév a városnak, izgalmas, érdekes program a lakóknak. Szinte ingyen. Melyik politikai erő ne akarná? Ugyan már kétkedő és felháborodást sugalló Városvédő jelöltek!!! (Micsoda dolog, hogy 20 percet késik az útlezárás feloldása!”)
A bunkó ba**d meg stílussal  nem érdemes foglalkozni. Akit a gyűlölet vezet, azt az  értelem nem szolgálja. Akár “Szitkát” utálja, (s erről elképesztően alpári stílusban értekezik), akár a posztos rendőrt, akár magát a versenyt.

Program vagy nem?
Sokak számára ez egy várt program. Nem csak Kazincbarcikán! Meg kell jegyezni, hogy a rajongók tábora itt Kazincbarcikán is növekszik. Sport, mely a kitartásról, akaratról szól. Példának is van olyan jó, mint a Győzike a tévében. Mert meggyőződésem, hogy a kétkedők közül sokan Győzikének szurkolnak, itt meg kifogásokat keresnek. Ráadásul sokféle módon profitál belőle a város, a vállalkozások jelentős része.

Lehet rá készülni?
Szerintem igen. Én csütörtök délutánra 3 szakmai egyeztetést mondtam le az útlezárások miatt. Semmi gond nem volt, hogy átütemeztük a találkozókat. A vásárlás előbbre hoztam, de így is belecsúsztam egy jelentős kerülőbe. És? Jó volt látni az autóból a sokasodó tömeget. Végre valami összehozza az embereket, nem egymás ellen uszítja. Bár sokan megpróbálták ez utóbbit is. S egy ilyen versenyen pontos másodpercre kiszámolni az útlezárások hosszát lehetetlen. S percre pontosan kiszámolni is lehetetlen. Aki ezt nem érti, méltatlankodik, az sok egyebet sem ért. Politikai szereplőként pedig tájékozatlanságáról is elárulja magát, s ez nem jó ómen, ha valaki hatalomra készül.

Bohóckodás  a Tour de Hongrie?
Sokan koloros bohóckodásnak minősítették. Nos, ha a kolorral gond van, akkor biztosan nem itt. A verseny nemzetközi szinten jegyzett.  A 45. Tour de Hongrie május 8-án kezdődött, s nyolc vármegyét érint: Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy, Tolna. Néhány város, ahol áthaladnak, ahová érkeznek, és rajtolnak, s ahol tömegek várják őket:  Karcag, Hajdúszoboszló, Gyöngyös,  Tokaj, Tiszafüred, Szikszó, Encs, Edelény, Eger, Budapest,  Pécs, -Kazincbarcika- stb.

Idén húsz csapat 120 versenyzője küzdhet meg a Tour de Hongrie sárga trikójáért. Közülük nyolc a kerékpársport legfelsőbb osztályából, a WorldTeamek közül érkezik.


A verseny ajánlója így szól.” Itt hangolódik a párizsi olimpiára a háromszoros világbajnok Peter Sagan, itt készül a rekordot jelentő harmincötödikTour de France-szakaszgyőzelmére a brit Mark Cavendish, és itt gyarapítaná etapsikerei számát a holland, sprinterklasszis, Dylan Groenewegen. Kiváló lehetőség ez arra, hogy a hazai szurkolók tömegeivel szerettessük meg ezt a csodálatos sportágat, és felfedezhessük a jövő Valter Attiláit és Vas Blankáit.

Főszervező: Károly Eisenkrammer
Versenyigazgató: Szilasi Péter

Ezekkel a nevekkel arra próbáltam utalni, hogy nem itt Kazincbarcikán szervezik a versenyt, itt a szervezőkkel történt egyeztetés alapján segítik azt. Tehát nem a város polgármestere a szervező. Van egy tiszteletbeli funkciója ugyan úgy, mint 10 másik város polgármesterének: szakaszvédnök, de szervezést a Tour de Hongrie szakmai csapata végzi, ők a felelősek a verseny minden mozzanatáért. (A szakaszos útlezárás idejének csúszása miatt is.)

S ha valaki megnézi az együttműködő partnerek sorát, láthatja, nem bohóckodás ez a verseny.
Budapesti Közlekedési Központ – weboldal: www.bkk.hu
Budapesti Közlekedési Központ – BKK Info – weboldal: kozut.bkkinfo.hu
GYSEV – weboldal: www.gysev.hu
HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. – weboldal: www.met.hu
Magyar Államvasutak Zrt. – weboldal: www.mav.hu
Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete – weboldal: www.mkfe.hu
Magyar Révhajósok Egyesülete – weboldal: kompok-revek.hu
Miskolc Városi Közlekedési Zrt. – weboldal: www.mvkzrt.hu
Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. – weboldal: www.nemzetiutdij.hu
NiT Hungary – weboldal: nit.hu
Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – weboldal: www.katasztrofavedelem.hu
Országos Rendőr-főkapitányság – weboldal: www.police.hu
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesületet – weboldal: rsoe.hu
Szegedi Közlekedési Kft. – weboldal: www.szkt.hu
Volánbusz Közlekedési Zrt. – weboldal: www.volanbusz.hu
Volán Egyesülés – weboldal: www.volanegyesules.hu

Ha a versenyről véleménye van valakinek, írja le, mondja el, ezzel semmi gond. De a bunkóságért, a politikai haszonleséért kár volt. Ez a verseny ezt nem érdemelte.

-rizner-