Mit jelent a karácsony? A közösségért sokat tevő “hétköznapi” emberek gondolatai

Olyan “hétköznapi”, azaz nem hivatásos közéleti szereplőt kérdeztünk, akik szakmájukban elismertek, emberként pedig példát mutathatnak. Ők vallanak arról, mit jelent számukra a karácsony.

BULLÁNÉ FARKAS BEÁTA pedagógus
Hogy mit jelent számomra a karácsony? Görögkatolikus hívőként elsősorban csodálatos örömhírt és végtelen szeretetet. Gyermekként a kántálások, a templomi szertartások énekei, a karácsonyfa csillogása, az alatta lapuló áhított ajándékok, a lakást belengő édes illatok jelentették az igazi karácsonyt. Ma is szeretem, ha a ház ünneplőbe öltözik s finomságokkal várjuk a gyermekeket, unokákat. A nagy nyüzsgésben mégis mindannyian szomjazunk a názáreti csöndes éjre, melynek fényében a jászolban fekvő újszülött Jézus tekint ránk. Bizony könnyes a szemünk, amikor a karácsonyfa körül álló kicsik és nagyok együtt éneklik a Mennyből az angyalt, és boldogan öleljük meg egymást…lélekben pedig mindazokat, akik nem lehetnek már közöttünk. Számomra fontos, hogy továbbadjam mindazt a szépet és jót, amit pap édesapámtól és mélyen vallásos édesanyámtól kaptam, hogy szeretettel forduljuk embertársaink felé ,,S ne csak így decemberben”!

KÁLMÁN VILMOSNÉ Újkazinci Baráti Kör vezetője
A  karácsonyt hó nélkül nehéz elképzelni.  A fenyő,  a narancs, a fahéj és bejgli  illatához hozzá tartozna, hogy Holle  anyó is kirázza  a  dunnáját.   A karácsony számomra a meghittséget, a bensőséget jelenti, a hitet  az élet szépségében.

Családunkban a karácsonynak hagyományai  vannak, és a  hagyományos ételeket  részesítjük előnyben. Nincs nagy  ajándékozás, az ünnep nem a költekezésről szól, hanem a meghitt  együttlétről. Még annak ellenére is, hogy napi kapcsolatban állunk, örömben, bánatban együtt  vagyunk.  Két  gyermekkel, öt unokával  és három dédivel nagy  család  vagyunk,   nincs olyan nap, hogy ne találkoznánk.  Mi egész évben figyelünk egymásra,  de karácsonykor  valahogy mindannyian egy kicsit gyermekké válunk. Én felnőttként is  hiszek a karácsony  csodájában, és  abban, hogy  teljesülhetnek vágyaink.

Kívánom, hogy mindenkinek teljesüljenek vágyai,  mindenki  higgyen a karácsony  csodájában, ne legyen gyűlölet, háború, legyen minden embernek békesség, szeretet, összetartás,   megértés,  és legfontosabb, egészség.

OROSZI FANNI énekes

Számomra a karácsony az az ünnep, ami kirángat egy kicsit engem és a szeretteimet is a szürke hétköznapokból. Mindenki egy kicsit jobban figyel egymásra, jobban kimutatja a szeretetét és legfőképp van idő arra, hogy együtt legyünk. Jó lenne ha minden nap tartható lenne az, amit ezalatt a pár nap alatt teszünk egymásért. Számomra ez az ünnep a legfontosabb, örülök hogy legalább ilyenkor együtt lehet az egész család.

ÖLVECZKI LÁSZLÓ pedagógus
Karácsony ?… Amikor áll egy kicsit az idő. Talán egy kiskonyha, talán ha 25-ös izzóval és a mindig tüsténtkedő anyám.  Aranyszívű dédanyám az apám hátát keni. A Salgó kályha sütője titkos illatokkal fűszerezi az estét, és én az éneklő nagyanyám kötényébe olvadva rendezgetem az új szavak értelmét, hogy “barmok közt fekszik, jászolban nyugszik…”, és hogy “ilyen nagy jókért a Nagyúristent mind áldják, mind áldják…”Majd a rácsos ablak üvegéhez nyomom gyerekarcomat, meleget fújok és ámulok : sűrűn hull a nekünk tisztaságot tevő, családi békét is hozó nagybörzsönyi hó…És a hópelyhek helyén azóta tekergő lidércek és koboldok – ádventes üstökben főzik-kavarják-mérik a pop-rock-merikriszmöszös bájoló élményt, csak hogy felejtsem már végre el azt a régi estét… Nekem akkor és ott volt a Krisztus születése. És azóta sem. És többé soha.

CSONTOS LÁSZLÓ író, újságíró, a Kazincbarcikai Közélet egykori főszerkesztője
Tizenéves koromtól napjainkig a (ma már mű)fa feldíszítését, általában édesanyámnál is. Egy kis közös elfoglaltság és a optimális esetben összejön a család egy ebédre. Egy kis beszélgetés az elmúlt időszakról, finom ételek, italok mellé kötelező elemként és természetesen ajándékok. Gyerekkoromtól szeretem a saját készítésű ajándékokat vagy valami olyasmit venni, amely véleményem szerint érdekes lesz a megcélzott személynek. Az érték nem lényeges, inkább, hogy személyes legyen. Ebben alap az általam írt könyvek, hiszen ettől személyesebb ajándékot – témától függetlenül – nehéz találni. Annyit elárulhatok, hogy az idén a Hőseink az étlapon témájához illően lesz általam készített rózsaecet is és még egy-két apróság.  Nekem ez a karácsony.

ZILAHY OLIVÉR festőművész
Gyermekkoromban mindig vàrtam a karàcsonyt, mint minden gyermek. Természetesen az ajàndékozàs miatt. Mindig gyönyörködtem a karácsonyfàban ,a fények, a díszek kàpràztattak el. Màra màr szàmomra nem az ajándékozás a fontos. Tudom nagyon jól ez a szeretet az összetartozás ,otthon és a család ünnepe . De egy valamit sokan elfelejtenek ,hogy mit is ünneplünk ezen a napon. Jézus Krisztus születése nekem minden évben új erőt ad. Hosszú lenne ezt leírni, miért is érzek így már lassan 10 éve ,de talán majd ezt is elmesélem egyszer .Ez a nap nekem más mint a többi .Eme jeles napon megköszönöm a tàmogatàsàt,hogy egész évben mellettem àllt ,jóban és rosszban . Nélküle és az ő támogatása nélkül nem haladtam volna és haladnék előre .Ezért minden évben egy szál fehér gyertyát gyújtok ezen a napon,és köszönetet mondok Neki. Nekem ezt jelenti a karácsony