A cigányzene volt a középpontban a Barcika Hangja Egyesület rendezvényén

A Barcika Hangja Egyesület a cigányzene kedvelőinek szervezett vacsorával egybekötött estet a Retró Étteremben.
Horváthné Sánta Ildikó, az egyesület elnöke elmondta, hogy céljuk a cigány kultúra-, zene-, művészet felszínen tartása. Meglátása szerint ma a cigányzene is visszaszorulóban van. Még két-három évtizeddel ezelőtt Kazincbarcikán is több vendéglátóhelyen zenéltek cigány együttesek, mára ez a műfaj eltűnt. Pedig a cigányzene igényes zenei műfaj, sokan szeretnek szórakozni e zene mellett. Kiváló cigány zenészek, prímások vannak Magyarországon, nekik köszönhető, hogy a világban ismert és kedvelt ez a zenei műfaj. Mint mondta, a szombat este is egy állomása annak a sorozatnak, amit az egyesület felvállalt e műfaj támogatása érdekében.

A rendezvény kezdetén Ildikó köszöntötte a vendégeket, majd bemutatta az est zenészeit. Mint mondta, a rendezvény érdekessége, hogy két prímás is fellép, az egyikük hölgy, aki Sárospatakról érkezett, a másik prímás Miskolcról jött. Az est zenészei: .Jónás Bernadett prímás Sárospatakról érkezett. A másik prímás a miskolcról Horváth Béla . Fellépett továbbá a brácsás Bóni Lajos, aki Budapestről érkezett, Zempléni Csiki László nagybőgős, valamit Kalas János cimbalmos.

Mielőtt elkezdődött volna az est, sikerült néhány szót váltani Jónás Bernadett prímással. Szokatlan, hogy egy hölgy e szerepkörben zenéljen. Elmondta, hogy ez teljesen természetes, nincs semmiféle gond a zenekaroknál e tekintetben. Ő három éves kora óta zenél, zeneművészeti iskolákban tanult, tehát képzett zenész. Célja egybe esik a Barcika Hangja Egyesület céljaival. A cigány zenét átmenteni a mai nehézségeken, megteremteni annak lehetőségét, hogy ez az igényes szene nagyobb szerepet kapjon a hazai kulturális életben is.