A Fidesz kazincbarcikai szervezetének vendége volt dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes

A Fidesz helyi szervezetéhez látogatott el dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes asszony.
A kötetlen beszélgetésen -miután sokan ismerték és tisztelték édesapját, Koncz Ferencet- szóba került édesapja politikai munkássága, hitvallása. A találkozón miniszterhelyettes asszony szólt Közép-Európa politikai helyzetéről, a szlovákiai és lengyelországi választásról, a környezetünkben dúló háborúról és annak következményeiről, az energiabiztonságról .Magyarországot komolyan érinti a migránsok útvonala kapcsán azok tömeges határsértései, illegális határátlépései, melyek ellen hazánk következetesen fellép. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország ne váljon migráns állammá. 
Olyan kérdések is terítékre kerültek, mint a külföldről érkező munkavállalók szükségessége, helyzete, itt tartózkodásuk törvényi szabályozása. Szó esett természetesen a Fidesz politikai céljairól, melyek feladatokat is jelentenek a helyi szervezeteknek. Itt elsődlegesen a jövő évi helyhatósági és európai parlamenti képviselők választása kíván komoly szervező munkát a helyi szervezetektől.

A találkozó után lehetőségünk volt néhány szót válni miniszterhelyettes asszonnyal.

-A találkozón szóba került édesapja politikai, közéleti munkássága. Van-e olyan, amit politikai örökségként, hitvallásként tovább visz, meghatározza az ön politikai munkásságát?
-Édesapám elsődlegesen emberként, barátként, segítőként viszonyult a környezetéhez. Mindenkivel szemben -politikai hovatartozás nélkül- nagyon nyitott, segítő szándékú volt, emberközeliség jellemezte. Sokszor mondta, azért foglalkozik politikával, mert így tud segíteni az embereken. Nagyszerűen, közérthetően, pontosan tudta megfogalmazni gondolatait. Mindezek számomra is életre szóló példát jelentenek, a hazaszeretet, az emberközeliség, a segíteni akarás, a család fontossága az én mindennapjaimat is meghatározza.

Szomszédunkban másfél éve dúl a háború. A napokban Izraelt érte brutális támadás, amelyik a világ egyik meghatározó olajkészletének peremén helyezkedik el. S úgy tűnik a szerb-albán ellentét is hozhat fegyveres konfliktust. Ezek mindegyike hatással van a világ, s így természetesen hazánk gazdaságára is. Hogyan látja ezt a Kormány, milyen tervek vannak az esetlegesen kialakuló gondok kezelésére?
-Mindenkit mélyen megrendített az, ami az elmúlt napokban történt. Együtt érzünk az áldozatokkal, akik elszenvedték a borzalmas támadásokat, imádkozunk az áldozatok családjaiért és a túlélőkért egyaránt. Elítéljük a terrorizmus minden formáját. Ilyenkor látszik, micsoda érték a béke és a stabilitás, amelyben Magyarország él. A kialakult helyzet a migráció kérdésében a magyar Kormány álláspontját egyértelműen megerősíti, továbbra is kiemelten fontos a határvédelem és az illegális migráció elleni fellépés. Az izraeli háború kapcsán még nem látni, hogy az a kőolaj árát milyen irányban, milyen mértékben fogja befolyásolni.Amit gazdaságilag elsődlegesen látunk, az az ukrajnai háború és annak következményei. A háború kitörése után az Európai Unió az energetikára is vetett ki szankciókat. Ez gyakorlatilag teljesen elszabadította az energiaárakat. A tavalyi év nagy kihívása az volt, hogy lesz-e egyáltalán elegendő földgáz a lakások téli fűtésére Európa országaiban. A jövőre vonatkozóan jó hír, hogy az elmúlt időszakban a földgáz szállítására új útvonalakat alakítottunk ki, így függőségünk csökkent. Az is nagyon fontos, hogy visszavásároltuk a 2010 előtt a baloldali kormányok által eladott földgáztárolókat. Fogyasztásarányosan Európában a legnagyobb kapacitással bírunk, a tárolók már most 97 %-os feltöltöttséget értek el. Ez jó hír, mert ha az idei tél keményebb is lenne, mint a tavalyi, akkor is lesz elegendő gáz a lakások fűtésére. A háború és az uniós szankciók nagyon nehéz helyzetbe sodorták az európai gazdaságot és versenyképességet. Hatalmas eredmény, hogy ebben a helyzetben is meg tudtuk védeni és fenn tudtuk tartani a 2013 óta jól működő rezsicsökkentést, melynek köszönhetően a magyar családok az Európai Unióban a legolcsóbban kapják a földgázt és az áramot.

A klímakutatók kongatják a vészharangot: ha a Földet, mint életterünket meg akarjuk őrizni, akkor el kell érni a károsanyagok kibocsátásának csökkentést annak érdekében, hogy ne emelkedjen a Föld átlaghőmérséklete másfél fokkal, mert az már visszafordíthatatlan károkat okozna. Hogyan látja a klímapolitika kihívásait, s ezzel összefüggésben milyen lépések várhatók az alternatív, azaz a megújuló energiák felhasználásának bővítése kapcsán?
-Sokat léptünk előre. Nem véletlen, hogy Miniszterelnök úr a parlament mostani ülésszakának kezdetén úgy fogalmazott, hogy Magyarország klímabajnok. Ezzel arra utalt, hogy a világon 21 olyan ország van, köztük hazánk, amelyek úgy tudták csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, hogy közben nőtt a gazdaság teljesítménye. 1990-hez viszonyítva 37 %-kal tudtuk csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, 2050-re pedig klímasemlegesek szeretnénk lenni.A klímavédelem fontos eszköze a napelemes rendszerek bővítése. 2030-ra 6000 helyett már 12000 megawatt energiát termelhetnek a hazai napelemek, ami jelentős előrelépés. A napelemes rendszerek az energiatermelés mellett jelentős szerepet játszanak a szén-dioxid-kibocsátás csökkenésében is. Miközben nő a gazdaság teljesítménye és megőrizzük a munkahelyeket, csökken a károsanyag-kibocsátás. Ezért a klímapolitikai eredményeinkre büszkék lehetünk, mert ezen a téren is komoly sikereket tudtunk elérni.Visszatérve az alternatív energiákra. A napelemes rendszer bővítése érdekében 2024. január elsejétől indul a Napenergia Plusz Program. Összesen 75 milliárd forint keretösszegű támogatást nyújt a Kormány a napelemek telepítésére és a megtermelt energia tárolására. A pályázat célja, hogy a családok saját maguknak termeljenek zöldenergiát és azt tárolni is tudják. Nagyon fontos az atomenergia felhasználása, amely szintén tiszta, zöld energiaforrás. Nem véletlenül épít több más európai ország is atomerőművet. A magyar Kormány az energiabiztonság érdekében elindította a Paks I. üzemidő hosszabbítását és elkötelezett a Paks II. megépítése mellett. Ez hozzájárul hazánk energiakitettségének csökkentéséhez, de komoly szerepe van a klímavédelmi céljaink teljesítésében is A geotermikus energiát is szeretné hasznosítani a Kormány, az eddigi beruházásokat tovább kívánjuk erősíteni. A napelem, az atomenergia és a geotermikus energia hármas fejlesztése komoly előrelépés hazánk energiabiztonsága érdekében és a klímavédelem erősítésében. Az Energiaügyi Minisztériumban létrejött egy olyan innovációs csoport, melynek feladata az új alternatív lehetőségek figyelemmel kísérése akár hazai, akár nemzetközi vonatkozásban. A Kormány mindent megtesz, hogy Magyarországon legyen elegendő mennyiségű és megfizethető árú energia, hiszen ez szolgálja a magyar családok és a magyar vállalkozások érdekeit. Semmilyen ezt veszélyeztető magyar baloldali vagy uniós javaslatot nem támogatunk. Nekünk Magyarország az első!

Köszönöm a tájékoztatást, kívánok önnek, önöknek további sikereket mindannyiunk érdekében!

RJ

Keresse fel hírportálunkat, olvasgasson a különböző rovatok cikkei között:https://hirozon.hu

Lájkolja facebook oldalunkat, ott minden hír megjelenik: https://www.facebook.com/hirozon.hu