Egy új fejezet Sajóecseg életében

Életünk: Borsod rovat cikke

Az elmúlt egy év során több borsodi kistelepülésen is jártunk, utána nézni, milyen is ott az élet. Ma Sajóecsegre látogattunk el, ahol a település lakói egy út avatására készültek.
Hideg, szeles idő volt délelőtt, ennek ellenére érkeztek az ünnepségre a lakosok. Egy idős néni jött oda hozzánk, hátha lesz egy kis szélárnyékos hely az autó mellett. Vele elegyedtünk beszélgetésbe Sajóecsegről.

-Milyen település Sajóecseg? Jó itt lakni?
A néni elmondta, hogy ő itt él, mióta eszét tudja, szeret itt lakni. Meg az is jó, hogy ez egy nyugodt település, nincsenek alja népség. Most jól megy a településnek, sosincs üres ház. Ha valamelyik megürül, már el is kel.
-Miskolcról jönnek az emberek, firtattuk a kérdést?
Jönnek ide sok felől, nem csak Miskolcról. Ez jó is meg rossz is. Jó, mert él a falu, de rossz is, mert már nincs olyan összetartás, mint régen. Talán, majd ha az újonnan beköltözők is sajóecseginek érzik magukat, ez is helyrebillen.
Elmondtuk, hogy néhány éve jártunk itt, nagyon szép a Sajó partja. Most is ott kezdtük a látogatást, de már nem lehet kimenni a folyó partjára.
Igen, mondta. Néhány éve elkészült a támfal, hogy ne tudjon bejönni az áradó Sajó a faluba.Ez jó, mert így a talajvizet is messzebb tartja.

Ennek kapcsán a falu fejlődésről beszélgettünk, elmondta, hogy megújult a közösségi ház, új bölcsőde van a településen, új boltot kaptak, most az út készült el. Mindig előbbre lépünk egy kicsit.

Közben elkezdődött az út átadó ünnepsége. Inklovics László polgármester köszöntőjében elmondta, hogy egy újabb fontos mérföldkő valósul meg a település életében. Erre az útra hatalmas szüksége van az itt lakóknak, s a kivitelező magas színvonalú munkájának köszönhetősen sokáig és biztonságban szolgálhatja a sajóecsegieket.

Balról jobbra: Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke, Inklovics László polgármester


Demeter Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy számára mindig örömteli, amikor választókörzete valamelyik településén új létesítmény kerül átadásra. Az ő szerepe az, hogy segítse a települések céljainak megvalósítást, s ő ezen dolgozik. Jó látni, hogy a magyar vidék élni, fejlődni akar.
Szólt arról is, hogy a mai nap a sajóecsegiek számára ünnep, sajnos azonban a háború árnyéka velünk van.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő


Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke a megyei útfejlesztés eredményeiről szólt. Mint elmondta, az út értékét, fontosságát nem elsősorban a ráfordított összeg fejezi ki, hanem az, hogy milyen értékes egy adott közösség életében. S a ma avatásra kerülő út a helyi lakosság számára fontos érték.

Az avató ünnepség formabontó módon ért véget. A sajóecsegiek pillanatok alatt körbe vették Demeter Zoltánt és a megyei közgyűlés elnökét. Ebben a pár percben minden jelen volt, humor, kedvesség, orosz-ukrán háború, a száraz és hűvös tavaszkezdet, áprilisi választás….