30 éve szűnt meg az NDK és az NSZK, újraegyesült Németország

A második világháború után a szövetségesek a vesztes Németország területét befolyási zónákra osztották fel. A keleti terület a szovjet vezetés ellenőrzése alá került, s Német Demokratikus Köztársaság (NDK) néven új államként működött, míg a nyugati területekből Német Szövetségi Köztársaság (NSZK) néven alakítottak államot a nyugati hatalmak. Nem csak az országot vágták ketté, hanem annak fővárosát, Berlint is.
Az NDK kormánya később erőteljesen korlátozta saját állampolgárainak az NSZK-ba vagy Nyugat-Berlinbe történő kiutazását.  A berlini fal felépítése után a fegyveres határőrök lelőttek mindenkit, aki a falon keresztül a nyugati területre akart átszökni. ezzel végérvényessé  vált a német családok kettészakítása.

Az 1980-as évekre az NDK súlyos pénzügyi válságba került, mely 1989-re csaknem teljes összeomlássá fajult.

Az az év fordulópont a német történelemben. 1989. szeptember 10-étől a megnyitott osztrák-magyar határszakaszon rengeteg NDK-polgár menekült nyugatra. November 9-én leomlott a berlini fal is, innentől már korlátlanul utazhattak  Berlin keleti részéből Nyugat-Berlinbe. Decemberben a keletnémet alkotmányból törölték a kommunista párt vezető szerepét, márciusban pedig lezajlott az első és utolsó demokratikus keletnémet választás, melyet a Kereszténydemokrata Unió (CDU) nyert meg. Április 12-én az új vezetés hivatalba lépett, ezzel a szocialista rendszer megszűnt.

Németország hivatalosan 1990. október 3-án egyesült, amikor Kelet-Németország öt újraalapított szövetségi tartománya – Brandenburg, Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Szászország, Szász-Anhalt és Türingia – formálisan csatlakozott a Német Szövetségi Köztársasághoz.

A magyaroknak fontos szerepe volt a német megosztottság után a családok kapcsolatainak megőrzésében. Az elszakított  német családok hosszú évtizedeken keresztül a Balatonnál találkoztak egymással. Számukra így a magyar tenger nem csupán a nyaralás helyszíne volt, hanem egy zarándokhely is.

S az újraegyesítés egyik fontos és kiemelt momentum volt, amikor  Magyarország megnyitotta határait Ausztria felé, s a hozzánk utazott, menekült NDK polgárok Ausztrián keresztül utazhattak az NSZK területére.

A berlini fal. Fotó:wikipédia