Kazincbarcika önkéntesei (2) A szájmaszkok készítőinek egyik csoportja

Az önkéntesség a legnemesebb dolgok egyike. Rengeteg munkával, áldozattal jár, s cserébe sokszor ők kerülnek méltatlan helyzetbe. Az önkéntesség tiszteletre méltó dolog. Különösen az akkor, ha a baj első pillanatától kezdve igyekeznek segítséget nyújtani. Ők tudják, aki gyorsan ad, kétszer ad. S bár az önkénteseket ez nem foglalkoztatja, de nekünk tudni kell: ők példát mutatnak. Igaz rájuk a mondás: nem előre, hanem utánam, kövessetek!

A kazincbarcikai önkéntesek munkáját kívánjuk bemutatni a következő időszakban, több cikkben- ezzel is megköszönve mindazt, amit a közösségért tettek.

2. TÖRTÉNET
A SZÁJMASZKOK KÉSZÍTŐINEK EGYIK CSOPORTJA

A szájmaszkok készítői akkor jelentek meg, amikor a legnagyobb szükség volt rájuk. A vészhelyzet kihirdetése után pillanatok alatt elvitték a patikák, drogériák készleteit, sehol nem lehetett szájmaszkot kapni.
Azok, aki arra vállalkoztak, hogy elsőként elkezdték a szájmaszkok készítését, rengeteget tettek biztonságérzetünk növelése érdekében. S így, ebből a történetből jött létre talán a legszélesebb körű  kazincbarcikai önkéntes munka, ami minden tiszteletet és elismerést megérdemel.

A történet több szálon fut. Van olyan csoport, amelyik a Fogjál össze Barcika facebook oldal köré szerveződött, s azon  keresztül igyekszik segíteni a lakosságnak. S vannak olyanok, akik ettől függetlenül készítettek szájmaszkot szomszédaiknak, munkatársaiknak, intézményeknek. Mai cikkünkben a Fogjál össze Barcika facebook oldalon működő csoportról írunk, de a többekkel is keressük a kapcsolatot, s következő írásunk róluk szól majd.
A kazincbarcikai történet annyi szálon fut, s annyian segítettek, hogy nehezen lehet összerakni a mozaik képeit. Ráadásul a  történet szereplői sok esetben csak a facebookon használt nevük alapján ismerik egymást. Ezek miatt lehet, hogy az általunk közreadott történet nem teljes, de igyekeztünk a lehető legjobb tudásunk szerint eljárni. Mint írtuk, sok esetben a szereplők is csak facebookos neveket ismernek,   így sok esetben mi is ennek használatára kényszerülünk.

ÍGY KEZDŐDÖTT
Hutkáné Aranyosi Mária
vállalkozása, sok vállalkozáshoz hasonlóan  padlóra került. Tekintettel arra, hogy tevékenysége a varráshoz kapcsolódik, úgy döntött, hogy alkalmazottjával együtt a meglévő anyagokból szájmaszkokat készítenek.  Miért?  Mert lélekben nagyon megrendítette mindaz, amit a televízióban látott, hallott. Gyermekeire, unokáira gondolt, s ez adott erőt a kezdeményezéshez. Lelkének gyógyír volt, hogy ebben a helyzetben másokon segíthet.  

Hutákné Aranyosi Mária



Kezdeményezése ekkor került fel a Fogjál össze Barcika facebook oldalra, melyet Sándor László hozott létre annak érdekében, hogy a segíteni szándékozóknak legyen egy közös fóruma. Mária itt kért segítséget, hiszen kellett valaki, aki az elkészített szájmaszkokat el tudja juttatni az emberekhez. Ekkor kapcsolódott be a munkába Bíró Csilla és Reményi Tünde, akik a kiosztási pontok megszervezésében segítettek, valamint ellátták a  „futár” feladatait.  3 elosztási pontot hoztak létre, s az első száz maszk  útra is  kelt. Elsőként a kórházba, háziorvosi rendelőkbe, mentőkhöz, postára, idősek otthonába, Spar Áruházakba vittek maszkot, majd az elosztási pontokra.
A történet érdekessége, hogy Reményi Tünde önként zárta be vállalkozást, hiszen a vírusveszély őt is megrendítette.  Miután munkája a fertőzés veszélyének jelentősen kitett, úgy gondolta, családja iránti felelős gondolkodás az, ha igyekszik őket megóvni a fertőzéstől, s egyelőre szünetelteti vállalkozását.  Mindezek ellenére, mert úgy érezte, hogy ebben a helyzetben is segítenie kell, saját költségén kacsolódott be ebbe a munkába, szervezte az elosztást, szállította a szájmaszkokat.

Reményi Tünde és Katinczki Katalin


S amikor ez a hatalmas munka kiterebélyesedett, akkor lépett az önkéntes csapat tagjainak sorába Fekete Tünde Ilona, aki Ausztriából jött haza,  Részt vett és vesz az adminisztrációs feladatokban, varrók szervezésében, logisztikában, ellátja a facebookon az admin feladatokat.

NEHÉZ, RENGETEG IDŐT IGÉNYLŐ MUNKA
Ha valaki belegondol, óriási munka ez azoknak az önkénteseknek, akik  másoknak igyekeznek segíteni.   Anyagokat venni, elvinni a varrókhoz, az igényléseket feldolgozni, lebontani azt az  elosztó pontokra, a kész szájmaszkokat elszállítani azokba a boltokba, ahol vállalták, hogy kiosztják.  S új feladatként jelentkezett a többszörösen igénylők kiszűrése. Hatalmas munka, rengeteg időt, fáradtságot igényel.  S mindezt mindenki saját pénzéből tette, munkáját, idejét  ingyen áldozta erre a célra.

Miután az önkéntesek felé hatalmas igény érkezett, eljött az az idő, amikor már a szájmaszkok készítéséhez szükséges anyag igényét nem tudták saját erőből finanszírozni. Ekkortól kezdődően  elfogadtak adományokat, amit a boltokba kihelyezett perselyekbe lehetett bedobni. Nem volt kötelező adni, aki tudott, megtehette.  A varrást, szállítást, logisztikát továbbra is mindenki ingyen végezte és végzi.

Az önkéntesek személye cserélődik, mert ezt a hatalmas munkát  hosszú távon nem könnyű végezni. Volt, aki ereje végére ért, volt, aki már nem tudta tovább finanszírozni  saját pénzéből  önkéntességét. Ilyen nagyon költséges  és önkéntes  vállalás pl. a szállítás. Saját autóval járni naponta a várost, többször, nem olcsó dolog.

ÖNKÉNTES AZ ÖNKÉNTESEKÉRT
A sok munka mellé külföldről jött egy kis meglepetés. Reményi Tünde férje külföldön dolgozik, s azzal az üzenettel küldött  haza pénzt, hogy azt fordítsa az önkéntes munkavégzésre, segítség nyújtására. S nemes gesztusként, a hetek óta szó szerint robotoló varrónőknek egy-egy tortát vitt ajándékba. Önkéntes az önkéntesekért.

A külföldről jött köszönet-torták kiosztása



SZOMORÚ ESETEK ÉS ÖRÖMÖK
Sajnos, mint minden ilyen esetben itt is megjelentek a visszaélők, a tiszteletlenek.  Volt, aki több boltban iratkozott fel, elvitte a szájmaszkokat, de rajta, családján már senki nem látta. Eladta.
Volt, aki bement a boltba, felvette a nevére érkezett maszkokat, de egy „köszönöm” sem szaladt ki a száján.   S olyanok is voltak, akik igényeltek szájmaszkot, de többszöri kérés, telefonálás ellenére sem jelentkeztek.
Mindezek nem vették  el az önkéntesek kedvét.. Van ilyen, mondták, és tették tovább a dolgukat.
De ne feledkezzünk meg azokról sem, akik adományoztak. Rengetegen dobtak pénzt a perselyekbe, amikor átvették a szájmaszkot. Nem volt kötelező adni, de adakoztak. Volt olyan hölgy, aki 2 db szájmaszkot igényelt, s amikor elvitte, 10.000 Ft-ot tett a perselybe. Miért? Segíteni akart!

AZ EGYIK LEGNAGYOBB MÉRETŰ ÖNKÉNTESSÉG
Ez talán Kazincbarcika utóbbi időszakának legnagyobb volumenű önkéntes vállalkozása. Minden tisztelet azoké, akik megálmodták, aki ebbe hihetetlenül sok energiát, pénzt, időt öltek. Köszönet nekik!  Köszönet, hogy élen jártak, példát mutattak!

KIK A TÖRTÉNET ÖNKÉNTESEI?
A segítők listája nem teljes, elnézést kérünk mindazoktól, akik neve itt nem szerepel. Természetesen, amint információt kapunk arról, hogy kik azok, akik kimaradt a felsorolásból, haladéktalanul pótoljuk!

Varrók:
– Varga -Málik Ágnes
– Luigine Megyesi Mária
– Vető Renáta
– Katranicz Anett
– Agárdy Katalin
– Bodnár Ilona
– Tőzsérné Valter Erzsébet
– Kecskés Adrásné
– Meggyesi Máris
– Gecse  Katalin
….
Elosztó pontok:
Építők úti Sarki ABAC
– Vályú étkezde (a buszvégállomásnál),
– Happy dog állateledeles bolt (az Irinyivel szemben)
– Egressy út elején lévő Barkácsbolt
– Király diszkont (a Lidl Áruházzal  szemben)
– Fő téri szerelvényboltban,
– Nagy Lajos úti Családi csemegében,
– Babits út sarkán lévő Sarok ABCben.
– Barkács Bolt
– Kórházdombi Boglárka ABC
(Az aktuálisan működő elosztó pontokról a Barcika fogjál Össze facebook oldalon tájékozódjon.)



Köszönet az önkénteseknek!

-rizner-