A cseh hatóság higanyt és arzént mutatott ki Hamánek
márkájú bébiételben. A zöldségekkel és burgonyával gazdagított tonhalas
termékből több hazai vállalkozáshoz szállítottak. A vizsgálat
eredményéről az érintett tagállamok a RASFF-on keresztül értesültek. A
Nébih haladéktalanul felvette a kapcsolatot az érintett hazai cégekkel,
és megbizonyosodott arról, hogy a vállalkozások mindegyike kivonta a
forgalomból a terméket. A gyors intézkedésnek köszönhetően a
kereskedelemben már nem elérhető a hiányos jelölésű 2019-es gyártás. A
gyártó mindeközben további Hamánek tonhalas termékét is kivonta a
forgalomból.
A termékek adatai:
- Bébiétel Hamánek – Tonhal zöldséggel és burgonyával PT 190g – 5 hó
- Bébiétel Hamánek – Tonhal vöröslencsével és pennével PT 190g – 10 hó
- RASFF referenciaszám: 2019.3598
A cseh hatóság kockázatbecslése szerint a Hamánek tonhalas bébiételekből az ajánlott fogyasztási mennyiség maximum 1 üveg/hét, ezért a cég leveszi termékeit a polcokról és kiegészíti azok címkéjét a fenti információval.
A higanyról és az arzénról
A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és az élelmiszerekbe. A szervezetben felhalmozódni képes, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása a vese, a máj, és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek (mint pl. a metil-higany) lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A metil-higany főként táplálékkal jut szervezetünkbe, ezek közül is a bevitel fő forrásai a halak és más tengeri élelmiszerek.
Az arzén vegyületei szinte mindenütt megtalálhatóak, pl. talajban, természetes vizekben, így élelmiszereinkben is. Természetes forrásból és emberi tevékenység révén jut a környezetbe. A különböző arzénvegyületek eltérő módon hatnak a szervezetre, szervetlen vegyületei erősen mérgezőek, rákkeltő hatásúak. Hazánkban az ivóvíz maximálisan megengedett arzén tartalmára szigorú határérték van érvényben. Az élelmiszerek közül a halakban és más tengeri élelmiszerekben a kevésbé mérgező, szerves arzénvegyületek fordulnak elő leginkább. A szervetlen arzénbevitel fő forrásai a gabonaalapú élelmiszerek, rizs, tejtermékek, és ivóvíz az európai felnőtteknél.
További információ a higanyról és az arzénról a Nébih Tudástár adatbázisában.