Sajnos minden év őszi-téli, kora tavaszi időszakában előfordul,
hogy súlyos, cianotikus tünetekkel járó nitrát
mérgezéssel, életveszélyes állapotban kórházba kerül egy-egy csecsemő.
A korai zöldségféléket nitrogén tartalmú
műtrágyával „fújják föl”, ami különösen, ha túladagolják, komoly kockázatot
jelent a kisgyermekeknek.
Előfordult már, hogy piacon vásárolt sárgarépából készített pürét az anyuka gyermekének, és ennek sajnos tragédia lett a vége. A tettes termesztő nem került elő, pedig egyértelműen igazolta a vizsgálat, hogy a sárgarépában a megengedettnél magasabb volt a nitrát tartalom , s ez vezetett a tragédiához.
Csecsemőknél a nitrát mérgezést a házi készítésű sárgarépa püré és a főtt cékla, pontosabban az elkészített cékla és sárgarépa lében a hűtéssel sem megakadályozható,1-2 napos tárolás alatt feldúsuló nitrát jelenléte okozza. A nitrát mérgezés felnőtteknél nagyon ritka. A nyolc hónaposnál fiatalabb csecsemők azért veszélyeztetettek, mert szervezetükben még fejletlen a nitrát lebontó enzim, amely csak három éves korra fejlődik ki teljesen.
A mérgezés következtében a nitrát a vérben lévő haemoglobinhoz kötődik, amely így képtelen ellátni oxigén szállító feladatát, ezért oxigénhiány jön létre. A tünetek jellegzetesek: a kisbaba bőre és szája kékeslila színűvé (cianotikussá) válik, amit légzési nehézség kísér. Súlyosabb esetben, azonnali orvosi beavatkozás nélkül a kórkép fulladásos halállal végződhet.
Az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról szóló 1881/2006/EK rendeletben az élelmiszeripar által előállított bébiételek esetében 200 mg/kg nitrát határérték került meghatározásra. A jogszabályban leveles zöldségekre (saláta, spenót) megállapított határértékek 2000 és 4500 mg/kg közöttiek, céklára nincs határérték megállapítva.
A NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság felmérő vizsgálatot végzett nyers cékla és sárgarépa nitrát tartalmának meghatározására. Az eredmények azt mutatják, hogy a cékla nitrát tartalma nem elhanyagolható, ezért csecsemők számára még frissen készítve sem ajánlott! A nitrát tartalom növekedését a hűtve tárolással nem lehet megakadályozni!
A megelőzésben fontos a szülői gondosság és a védőnők felvilágosító szerepe.