A korábbi évekhez hasonlóan a fogyasztóvédelmi hatóság idén is fokozottan ellenőrzi az ünnepi időszak jellegzetes termékeit, a csokoládé nyuszikat, a húsvéti sonkákat és a pálinkákat. A húsvéti vásároknál, kitelepüléseknél az árfeltüntetés mellett a mérőeszközök meglétét, hitelességét, a fogyasztói igények érvényesítéséhez elengedhetetlen nyugtaadást, és a vállalkozás elérhetőségéről szóló tájékoztatást ellenőrzik.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
A fogyasztóvédelmi ellenőrzés nem az élelmiszerbiztonságra, hanem a termékek címkéjén nyújtott tájékoztatás megfelelőségére irányult. A három kategóriában vizsgált összesen 77 termék közül csupán öt esetében tártak fel mulasztást, hiányosságot a szakemberek.
A húsvét elképzelhetetlen sonka nélkül, ezért ezt a termékkört kiemelten vizsgálta a laboratórium. Az ellenőrzött 37 sonka közül négy bukott meg. Három nyers sonkának a sótartalma, egy gépsonkának az előírttól elmaradó fehérjetartalom mellett a nedvességtartalma volt magasabb a megengedettnél. A kifogásolt sonkák közül három már lekerült a polcokról.
A gyermekek által kedvelt húsvéti csokoládényuszik közül 5 étcsokoládéból és 15 tejcsokoládéból készült terméket ellenőriztek. A 20 csokinyúlból mindössze egy címkézésével akadt probléma. A tejcsokoládé figura csomagolásán az egyébként megengedett növényi zsiradék felhasználását nem tüntették fel.
A vizsgálaton jól szerepeltek a pálinkák, mind a 20 termék megfelelt az ellenőrzött alkoholtartalom szempontjából. A fogyasztóvédelmi hatóság elrendelte a kifogásolt termékek polcról való levételét és a címkézési hiányosság megszüntetését.