VÍZ VILÁGNAPJA

A víz világnapja  évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.   A világnapot 1992-ben, a Rio de Janieróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése.

A 21. századot sokan a víz évszázadának tartják, a víz birtoklásáért  komoly nemzetközim konfliktusok várhatók. Egyszerűbben fogalmazva, akár háborúk kitörésének is oka lehet.
 Nem véletlen, hogy az idei víz világnapjának jelmondata: „Vizet mindenkinek!” „Bárki is vagy, bárhol is vagy, alapvető emberi jogod van a vízhez!” – idén ezzel a jelmondattal hívják fel a figyelmet a víz fontosságára.
A Föld iható vízkészlete kimerülőben, s ráadásul a civilizációs ártalmak miatt az egyre szennyezettebb. Jelentős kihívás a világ előtt a klímaváltozás következtében a Föld egyes területeinek aszályosodása. Ez komoly migrációs hatással is bír, hiszen a szárazság elől egyre többen menekülnek a világ élhetőbb pontjaira.

Ma amikor megnyitjuk a fürdőszobában a vizet, keveset gondolunk az ivóvíz védelmére, az ivóvíz bázis törékenységére.

Pedig az ivóvíz védelméért mindenkinek tenni kell, mindenkinek megvan ebben az egyéni felelőssége. Néhány adat, amely rávilágít arra, mennyire is törékeny a Föld ivóvíz készlete.

Ön tudta az élethez nélkülözhetetlen vízzel kapcsolatban, hogy?…
– A Föld felületének 71 %-át borítja víz, azonban ennek csak 2,5-3 %-a édesvíz.
– Az édesvíz készlet 80 %-a a sarki jégtakaróban található, így a valóban felhasználható víz csak 0,5-1 %?


-A gleccsereket és az állandó hótakarót leszámítva az édesvíz 98%-a felszín alatti víz, ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme?
– A víz az egyetlen olyan anyag a Földön, amely mindhárom halmazállapotában megtalálható: gáz, folyékony, szilárd halmazállapotban jelen van mindenütt?
– A víz iránti igény napról-napra egyre nő, miközben a Föld ivóvízkészlete drasztikusan csökken.
– Becslések alapján a fejlett országok 2-3-szor annyi vizet használnak, mint amennyit a természetes vízkörforgás biztosít.
– Egyetlen csésze kávé előállításához 140 liternyi vízre van szükség, 1 kg marhahúséhoz pedig 16 ezer literre.
– Jelenleg  a Föld 6,6 milliárd lakosból 2,3 milliárd már ma sem jut elegendő vízhez és az ENSZ-becslések szerint 50 év múlva 40 %-kal többen, mintegy 9 milliárdan élnek majd a Földön.

A kiszáradt Aral-tó

Földünkön már eddig is történtek visszafordíthatatlan katasztrófák. Ilyen a világ 4. legnagyobb tavának kipusztulása. Az Aral-tó az emberi butaság, a felelőtlen gazdaságfejlesztés áldozata lett. Legyen ez mindenki számára, s mindenki érezzen felelősséget a víz védelméért.