Erdélyben jártak a surányis diákok

Az ÓSZC Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának 37 fős diákcsoportja  2019. március 12-én indult Erdélybe a Határtalanul program keretében. 5 élményekben gazdag napot tölthettek a tanulók ha „határon túl”.

Az első állomás Kolozsvár volt, ahol sétát tettek a középkori belvárosában és az óvárosában. A városnézés első állomása a Farkas úti Református Templom és Líceum volt, majd  megtekintették Sárkányölő Szent György szobrát. A belvárosban megtekintették  a Mátyás királyt ábrázoló monumentális szoborcsoportot. Kolozsvári látogatásukat a Házsongárdi temető híres sírjainak felkeresésével zárták

Az utazás második napján  Gyulafehérvárra és Nagyenyedre látogattak el a diákok. A harmadik napon felkeresték Vajdahunyad várát, majd libegővel utaztak fel Déva várához, ami Kőmíves Kelemen története kapcsán vonult be a magyar irodalomban.

Vajdahunyad vára


A kirándulás 4. napján Aradra indult a csoport, ahol a vértanúk emlékoszlopánál előadták zenés irodalmi műsorukat, amit az 1848-as márciusi forradalom emlékére állítottak össze. A közösség nevében koszorút helyeztek el a vesztőhely mellett álló emlékműnél. Az aradi Szabadság-szobornál folytatták a megemlékezést, elénekelték  a magyar Himnuszt és elhelyezték emlékszalagjukat.

Megemlékezés Aradon


Délután Nagyszalontán Arany János életével ismerkedhettek meg a diákok, majd  A Fő téren álló Csonka toronyban vettek részt egy különleges előadáson.

Az erdélyi utazás utolsó napjának programjában Nagyvárad felkeresése szerepel, ahol a tanulók megtekintették a csodálatos Székesegyházat is.

Nagyvárad
Szent lászló hermája